УГЉАНИН: Српска војска и полиција да се повуку из Санџака, све су то четнички, српски и фашистички пијуни

0

Нови Пазар. – Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног вијећа, данас је на конференцији за новинаре одржаној у Новом Пазару затражио од „власти Србије и ЕУ одређивање датума за успостављање европских безбедносних снага у Санџаку“ и датум за „повлачење српске полиције, српске војске, српских тајних служби са територије Санџака“. Угљанин је оптужио српске безбедносне снаге да починиле неколико злочина на територији Санџака.
– На територији Санџака и српска полиција и српска војска и српске тајне службе понашају се монструмски, непријатељски према Бошњацима и цивилном становништву. Српске снаге извршиле су овде неколико масовних злочина и то отмицу и погубљење Бошњака у Сјеверину, Штрпцима, прогон из Кукуровића и многе друге појединачне злочине, до задњег убиства, када је младић убијен у Тутину, хладнкрвно, свирепо и брутално. Дошли су да убију то дијете и застраше бошњачки народ. Ово што се зове српска полиција и српско правосудје у Новом Пазару, у Санџаку, без обзирана на веру, нацију, они су српски пијуни, фашистички пијуни, пијуни оног дијела српског народа који су у основи четници, и који у основи желе да протерају све што им Русија нареди, да нема ни једног Бошњака, Албанца, ни једног нормалног Србина и Црногорца на овој територији – рекао је Угљанин, додајући да Санџак треба да буде територија са специјалним статусом под заштитом УН, а конференцију за новинаре завршио је речима „видимо се у аутономији“.
Угљанин је рекао и да председник Србије Александар Вучић споразум са БиХ о разграничењу може да потпише само за део границе низ Дрину до Прибоја, а да за даље, споразум са БиХ могу да потпишу само органи Санџака.
Он је рекао и да је повод за конференцију „годишњица одржаног референдума грађана Санџака када су се грађани изјаснили за потпуну политичку и територијалну аутономију Санџака са правом прикључења једној од суверених република“. Угљанин је позвао власти Србије, ЕУ и Америку да ту чињиницу озбиљно узму у обзир.
– Позивам власти Србије и ЕУ да приступе ревизији акционог плана за поглавље 23 и 24 и мањинског акционог плана и да ове чињенице уграде у овај акциони план. Да се акционим планим за поглавља 23 и 24 јавно утврде датуми за расписивање избора за органе Санџака. СРбија и ЕУ да заједно утврде датум за расписивање избора за органе Санџака – рекао је Угљанин.
Он је додао да је „Санџак територија од 8.678 квадратних километара чије су границе званично признате на Берлинском конгресу, а да српске шовинистичке власти стварају забуну називајући га Рашком облашћу“.

 

Искра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*