Угљанинове мапе далеко од ЕУ и УН

Који су домети захтева председника БНВ упућених међународној заједници? Проф. Јевтић: Запад не дозвољава промену граница. Подршка од групе "Пријатељи Санџака" којом је руководио Камерон Мантер

0

ПОЗИВ председника Бошњачког националног већа Сулејмана Угљанина упућен Европској унији, ОЕБС-у и Уједњеним нацијама, да трајно реше статус Санџака и Бошњака у Србији, у овом моменту вероватно неће наићи на значајнији одјек у међународној јавности. Такође, ако је његов апел значио и зов за исцртавање нових мапа у региону, он ће пре завршити у етру него на столу за којим седе међународни званичници.

Тако, барем, саговорници „Новости“ коментаришу речи које је на свечаном обележавању 100-годишњице одржавања Сјеничке конференције изговорио Угљанин. Он је тамо истакао и да су Бошњаци део јединственог националног корпуса с Бошњацима у БиХ, као и да очекује помоћ од Црне Горе, али и од Србије, да помогну Бошњацима да добију своја права и „тло под ногама“.

Професор Факултета политичких наука Мирољуб Јевтић каже, за „Новости“, да идеја Угљанина није нова, али да јесте новост то што он покушава да је интернационализује. Међутим, како сматра, међународна заједница неће дозволити промену граница, јер би то било отварање Пандорине кутије из које би „искочила“ и питања Космета, РС, Херцег-Босне…

– Не треба, међутим, заборавити да постоји неформална група „Пријатељи Санџака“ којом је једно време руководио Камерон Мантер, бивши амерички амбасадор у Београду, а касније дипломата у Пакистану, једној од највећих муслиманских земаља у свету. Ипак, подршка Запада Санџаку своди се на то да се ово питање огади Србији која би им сама рекла: „идите.“ Иста је прича и са Прешевом, Бујановцем и Медвеђом – сматра Јевтић.

Он каже да САД не крију да на овој теми покушавају да се „искупе“ муслиманима због ужасних неправди које су им нанели на другим пољима, као и због подршке коју дају Израелу.

Угљанин је прекјуче кокетирао и са идејом отцепљења Санџака, јер је на конференцији у Сјеници, чији се јубилеј обележавао, донета резолуција којом се тражи да се Санџак припоји БиХ.

Овакви захтеви, према мишљењу председницеЦентра за спољну политику Александре Јоксимовић, нису тема која би у овом тренутку покренула дебату у међународној зајединици, јер им измена граница сигурно није у плану. ОЕБС, коме се Угљанин обратио, каже Јоксимовићева, већ је дуго присутан на Санџаку и прати стање људских права, слободе, заступљеност Бошњака у институцијама, а међународна пажња ка том региону усмерена је и као према потенцијалном средишту регрутације за ИД.

– Санџак одликује високи проценат неразумевања међу самим Бошњацима, а они су увек били заступљени у власти у Србији, чак и сам Угљанин. Свако тражи део личног политичког простора, што не значи да ће се захтеви који се истичу наћи на агенди оних којима се упућују – закључује Јоксимовић.

Иначе, БНВ је читаву 2017. прогласило годином Сјеничке конференције. На другој страни, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као „неразумну“ одлуку да се обележи овај „јубилеј“ и позвао ЕУ и ОЕБС да осуде такву политику као опасну:

– Они већ дуже време воде политику са циљем отцепљења шест општина у Србији (Нови Пазар, Тутин, Сјеница, Пријепоље, Нова Варош и Прибој) и шест у Црној Гори (Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Плав и Рожаје) и њихово припајање Федерацији БиХ. То шири неповерење између Срба и Бошњака и производи нестабилност.

ГОСТИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ

ЗАХТЕВИ за решење статуса Бошњака као народа који „моментално чини мањину и у Србији и у Црној Гори“, засада није усталасало Црну Гору. Можда и због тога што Угљанин није више ауторитет какав је некада био међу Бошњацима, посебно на северу Црне Горе.

– Само смо били гости на конференцији у Новом Пазару, и то у уводном делу округлог стола – кратко је изјавио, за „Новости“, председник БНВ у Црној Гори Мирсад Џуџевић.

У Бошњачкој странци Црне Горе није било саговорника вољних за ширу причу на ову тему, али нам је пренето да је у програму БС, која је у власти у Црној Гори заједно са ДПС, албанским и хрватским националним партијама, Санџак дефинисан као прекогранична регија и да о томе нема даље приче. (М. С.)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*