Uhapšen čovek koji je zapalio našu crkvu u Sarajevu!

0

SARAJEVSKA policija je u ponedeljak uhapsila muškarca iz glavnog grada BiH osumnjičenog za požar u pravoslavnoj Crkvi Svetog Preobraženja.

– Policija je došla do saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog dela može dovesti muškarac nastanjen u Sarajevu – saopšteno je iz MUP Kantona Sarajevo. Osumnjičeni, koga su uhapsili pripadnici Druge policijske uprave, posle kriminalističke obrade, biće predat u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Požar u hramu u Sarajevu je podmetnut u nedelju, tako što je iz kombija kroz prozor ubačena zapaljena krpa, koja je u dodiru sa benzinskom kosačicom i kanisterom goriva rasplamsala vatru u ostavi, saznaju “Novosti” od izvora bliskog istrazi.

Još nepoznati počinioci su, kako saznajemo, prvo razvalili zaštitne daske na prozoru i potom ubacili zapaljivu materiju, a procena istražitelja je da je požar mogao da zahvati celu crkvu da je plamen dohvatio glavna ulazna vrata, s obzirom na to da se prostorija u kojoj je izbio požar nalazi pored glavnog ulaza. Na licu mesta policija je pronašla i ostatke izgorelog drvceta šibice.

U MUP Kantona Sarajevo su potvrdili da je požar najverovatnije izazvan delovanjem otvorenog plamena. O motivu nisu govorili. Sarajevska policija do zaključenja ovog broja nikog nije uhapsila zbog ovog vandalskog čina.

Napad na pofalićku srpsku crkvu naišao je na oštre osude iz RS i Srbije – traži se hitna reakcija nadležnih.

– Pravoslavne svetinje koje su često na udaru vandala i vinovnika antisrpske politike jedine podsećaju da su Srbi nekada živeli u Sarajevu i bili ravnopravan, konstitutivni narod. Paljenje hramova je nastavak zatiranja srpstva u ovom gradu – kaže za “Novosti” srpski delegat u Domu naroda parlamenta Federacije BiH Slaviša Mihajlović.

On kaže da sve ukazuje na to da bošnjačka antisrpska politika stoji iza ovih napada na pravoslavne svetinje.

– To više nikako nisu pojedinačni incidenti. Udar na crkve je završni čin progona malobrojnih Srba iz Sarajeva – kazao nam je Mihajlović.

On je izjavio da su srpskom narodu u FBiH uskraćena sva prava i da se nalaze u veoma teškoj situaciji:

– Paljenje hramova je paljenje bošnjačko-srpskih odnosa i jasna poruka da Srbi i njihova vera nisu dobrodošli u gradu na Miljacki.
Hram je zapaljen u nedelju rano ujutro, nekoliko časova pre početka liturgije. Gust dim dočekao je sveštenike i malobrojne vernike koji su pristizali na molitvu. Na sreću, niko nije povređen, a vatrogasci su ugasili požar.

Paroh dolački Čedomir Đelmo rekao nam je u ponedeljak da se nada će biti rasvetljen pokušaj podmetanja požara u pravoslavnom hramu.

– Imam veliko poverenje u ljude iz MUP sa kojima sam razgovarao o toku istrage – rekao je Đelmo.

Ovaj hram je već 40 puta bio meta napada vandala i pljačkaša, a istrage su uglavnom završavane bez rezultata. Prilikom rasklapanja šatora posle proslave krsne slave hrama u petak, primećeno da je on isečen, što je takođe prijavljeno policiji. Jedan od vernika tvrdi da su policijskom oficiru na proslavi smetale srpske zastave.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*