Ухапшен командант Четничког покрета у Србији

0

Братислав Живковић, познат као командант Четничког покрета у Србији, ухапшен је због основане сумње да је организовао учествовање у рату у иностранству, потврђено је у Министарству унутрашњих послова Србије за Радио Слободна Европа (РСЕ).

У одговору достављеном РСЕ наводи се да су припадници Министарства унутрашњих послова Србије (МУП), по налогу Вишег јавног тужилаштва у Kрушевцу, ухапсили Живковића „због постојања основане сумње да је починио кривично дело организовање учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави“.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву, стоји у одговору МУП-а.

Живковић је обухваћен истрагом Генералног тужилаштва Украјине о учешћу шесторице држављана Србије у сукобима у источној Украјини на страни проруских страна, о чему је РСЕ извештавао у јуну 2018. године.

Држављани Србије су у Украјини обухваћени истражним поступком због извођења напада на украјинске снаге у областима Доњецк и Лугањск на страни проруских сепаратиста као део екстремне десничарске организације „Унитé Цонтинентале“.

Изменама Kривичног законика Србије из 2014. за учешће држављана Србије на страним ратиштима запрећена је казна затвора у трајању од шест месеци до пет година. Уколико појединац учествује у оружаном сукобу у иностранству у саставу групе, запрећена је казна затвора од једне до осам година.

За организовање учешћа у рату или оружаном сукобу у страној држави запрећена је казна затвора у трајању од две до десет година.

Kако је потврђено за РСЕ, у фебруару 2018. Виши суд у Београду донео 28 осуђујућих пресуда против држављана Србије који су учествовали у рату у Украјини, од којих је 26 правоснажних на основу признања кривице и нагодбе с Тужилаштвом. Против четири учесника изречене су затворске казне, док је осталима изречена условна казна.

Након што га је заштићени сведок сарадник у тужилачкој истрази о покушају државног удара у Црној Гори у октобру 2016. Александар Синђелић више пута поменуо, РСЕ се у новембру 2016. обратио Братислав Живковић, који се представио као командант званично нерегистрованог „Четничког покрета“. Негирао је Синђелићеве наводе, а говорио је о свом учешћу у рату у Украјини, као и о одликовању руског Министарства одбране.

Живковић: Kако ме је Русија наградила

Близу 300 Срба ратује у Донбасу против Украјине, а пут у Доњецк преко Москве, плаћа им руска организација „Kосовски фронт“. Служба безбедности Украјине је српским властима у два наврата предала спискове грађана Србије који се боре у Донбасу, али званичних реакција власти у Београду није било.

 

слободна европа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*