Ухапшен Рамуш Харадинај

0

Бивши хашки оптуженик и председник Алијансе за будућност Kосова ухапшен је у Француској по потерници Србије, потврдила је његова породица за косовски лист Зери

Албански медији су јавили да је Рамуш Харадинај ухапшен на основу међународне потернице коју је издала Србија и да се налази у притвору у Француској, преноси Н1

Хапшење Харадинаја потврдио је и портпарол Алијансе за будућност Kосова, Исмет Ахмери. Kосовско Министарство спољних послова потврдило је да је Харадинај приведен.

„Зери“ наводи да косовско министарство ради на томе да Харадинај буде ускоро пуштен.

Рамуш Харадинај задржан је на аеродрому у Базелу, на француској страни, а на основу захтева Србије из 2004. године због злочина на Kосову, потврдио је Авни Арифи из Алијансе за будућност Kосова.

„Оно што знамо јесте да је он задржан од стране француских власти и да је у ишчекивању одлуке“, казао је Арифи за радио Слободну Европу.

Француске власти обавестиле су косовске институције о хапшењу Харадинаја, пише лист „Инсајдери“.

Базел се налази на тромеђи Швајцарске са Немацком и Француском, па се градска зона простире кроз три државе.

Рамуш Харадинај је у јуну 2015. године ухапшен у Словенији, такође по интерполовој потерници Србије.

Србија терети Харадинаја због убистава и тешких злочина на Kосову током 1998, 1999. године.

Рамуш Харадинај је бивши вођа ОВK и бивши косовски премијер.

Хашки суд је ослободио Харадинаја оптужби за ратни злочин 2012. године. Тада су Харадинај и његови бивши помоћници Идриз Баљај и Лахи Брахимај пуштени на слободу.

Трибунал је изрекао ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, од којих је главна да је било удруженог злочиначког подухвата.

Оптужница за Харадинаја тицала се злочина који су почињени од 1. марта до 30. септембра 1998. у време кад је он био командант такозване оперативне зоне Дукађин (Метохија).

То је био други пут да је Харадинај ослобођен оптужби.

Претходно, по окончању првог суђења, по оптужници за злочине на ширем подручју западног Kосова, Харадинај и Баљај су ослобођени оптужби и пуштени на слободу, док је Брахимај био осуђен на шест година затвора.

Рамуш Харадинај је у јуну 2015. године ухапшен у Словенији, такође по интерполовој потерници Србије. После два дана враћен му је пасош и дозвољено му је да напусти Словенију.

Харадинај се у новембру 2012. вратио у Приштину, пошто га је суд по други пут ослободио свих тачака оптужнице за злочине почињене у логору ОВK у Јабланици.

Власти у Београду подигле су против Харадинаја 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила.

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*