Ухапшено 30 саобраћајаца у Чачку, због примања мита!

0

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле, ухапсили су 30 полицијских службеника саобраћајне полиције Полицијске управе у Чачку.

Међу ухапшенима су и три бивша припадника саобраћајне полиције из тог града због сумње да су од возача који су починили прекршај примали различите новчане износе како им не би писали прекршајне пријаве.

Због сумње да су примили мито и злоупотебили службени положај ухапшени су полицијски службеници Б.Г.(46), Б.Д. (42), Б.Г. (45), Д.Г. (51), Д.Н. (42), Ј.Н. (37), K.Ж. (52), K.С. (47), Л.Р. (46), М.Н. (36), М.Л. (48), М.Р. (47), М.С. (48) , П.Ж. (45), П.Г. (49), П.Т (46), П.В. (38), Р.В. (45), Р.П. (39), Р.Д. (50), Р.Г. (47), Р.М. (37), С.З. (47), С.М. (49), С.Р. (39), Т.М. (36), В.Д. (44), З.М. (46).

Ухапшени су и бивши припадници саобраћајне полиције Полицијске управе у Чачку Б.Б. (54), Д.З. (49) и С.М. (52), док је против једног осумњиченог поднета кривична пријава у редовном поступку.

Осумњичени су, како се сумња, од фебруара до маја ове године на подручју Ибарске магистрале, у зони своје одговорности, приликом извршења конкретних задатака, од више учесника у саобраћају, које су претходно уочили у извршењу саобраћајних прекршаја, захтевали и примали новац у различитим износима.

Постоје сумње да су невршењем службене дужности, свесно и вољно, прибавили противправну имовинску корист за себе и возаче који су контролисани и уочили у саобраћајном прекршају.

За уочене прекршаје и примењена полицијска овлашћења осумњичени нису сачињавали Записнике о извршеној контроли учесника у саобраћају против возача који су починили саобраћајне прекршаје, због чега против возача нису покретани и вођени прекршајни поступци.

Сумња се да су осумњичени на овај начин оштетли буџет Републике Србије за 1. 505.000 динара.

Осумњиченим полицијским службеницима саобраћајне полиције Полицијске управе у Чачку Ч.Д. (43) и Т.Б. (31), одређено је задржавње до 48 сати, због сумње да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Сумња се да су током марта ове године у два наврата приликом извршења конкретних задатака, невршењем службене дужности, свесно и вољно, прибавили корист возачима које су контролисали и претходно уочили у саобраћајним прекршајима.

Осумњичени Ч.Д. и Т.Б., како се сумња, за уочене прекршаје и примењена полицијска овлашћења нису сачињавали Записнике о извршеној контроли учесника у саобраћају против возача који су извршили саобраћајне прекршаје, због чега против возача нису покретани и вођени прекршајни поступци.

На овај начин осумњичени Ч.Д. и Т.Б. оштетили су буџет Републике Србије за 21.000 динара.

Сви осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати, након чега ће уз кривичну пријаву, у законском року, бити приведени Вишем јавном тужилаштву у Чачку.

Нема недодирљивих

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је поводом хапшења 30 полицијских службеника саобраћајне полиције Полицијске управе у Чачку, да не постоје недодирљиви и да свако ко се огреши о закон због тога мора да одговара. „Желимо да пошаљемо јасан сигнал јавности да не постоји било ко ко је недодирљив. Да не постоји било ко ко може да се заштити значком или униформом и да свако ко се огреши о закон због тога мора да одговара“, нагласио је министар полиције. Стефановић је истакао да ће Министарство унутрашњих послова ту врсту контроле пре свега спроводити у својим редовима – „у редовима оних који су задужени за спровођење контроле и спровођење закона, а онда, наравно, и сви остали који се буду огрешили о закон мораће да одговарају“. Министар Стефановић је позвао све оне које имају било какво сазнање о злоупотребама почињеним у Министарству унутрашњих послова да то пријаве Сектору унутрашње контроле. „Полиција неће дозволити да се таква врста злоупотреба настави“, истакао је.

 

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*