Уједињена опозиција: Тадић је лузер, нећемо га за председника

0

Извисио за Андрићев венац Након што је лидер СДС предложио заједничког кандидата за председничку трку, колеге из опозиције му ставиле до знања да то сигурно неће бити он

Лидер СДС Борис Тадић нема шансе да добије подршку „уједињене опозиције“, коју је позвао на договор о заједничком кандидату у трци за председничку фотељу следеће године, бар ако је судити по изјавама опозиционих политичара. Они се листом залажу да кандидат буде нестраначка личност и неко ко би имао шансе да победи.

Сви лидери опозиционих проевропских партија сагласни су да учествују с једним кандидатом на изборима за председника државе, али очигледно, како нам кажу, Тадић не долази у обзир.

Лидер ДС Бојан Пајтић тврди да је Тадићев предлог у складу с оним за шта се и сам залаже, али сматра да би кандидат требало да буде нестраначка личност.
– Треба да постоји један кандидат, личност за коју извесно знамо да је привржена идеји уређене државе, владавине права, заштити сваког грађанина који је економски и социјално угрожен. Мислим да је најреалније да буде нестраначки кандидат, да би га што шири корпус политичких странака подржао – закључио је Пајтић, док је његов ривал на будућим изборима у ДС Драган Шутановац прилично тајанствен, те није желео много да коментарише свог кума Тадића, али је кратко поручио да би „свакако било добро да демократска опозиција има заједничког кандидата“.
– О томе ћемо разговарати након 24. септембра – каже кратко Шутановац.

То значи да, уколико постане председник ДС, није извесно да ли би подржао Тадића, да ли би се и сам нудио или би подршку пружио неком трећем.

Лидер Нове странке Зоран Живковић такође сматра да би опозиција требало да се уједини, али категорично негира да би Тадић имао шансе да поново ускочи у председничку фотељу.
– Тадић нема шансе – каже Живковић, не желећи даље да коментарише лидера СДС као могућег кандидата. Он напомиње да се Нова странка залаже да се председник бира у парламенту из редова нестраначких личности, али да то сада неће бити изводљиво.
– Било би добро да демократска опозиција има једног кандидата, и то кандидата који има шансе за победу. То би требало да буде неко ко нема партијски дрес и да продемократска и проевропска опозиција предложи неку јавну личност која нема никаквог политичког обележја или да бар није међу највишим функционерима – сматра Живковић.

Лидер ЗЗС Небојша Зеленовић каже да потенцијални кандидат треба да има „једну одлику – политички капацитет да победи на председничким изборима“.
– ЗЗС има став да је интерес грађана Србије да проевропска опозиција стане иза једног кандидата на председничким изборима. Такође, ЗЗС сматра да разговоре треба водити и с другим опозиционим странкама о овом питању. Нећемо се јавно изјашњавати о кандидатима. ЗЗС ће ове договоре водити у доброј вери, с јасном намером да дођемо до добре одлуке – поручио је Зеленовић.

Борис Тадић није хтео да коментарише то што га колеге из опозиције сматрају губитником, те га не желе за заједничког председничког кандидата.

Драгомир Анђелковић
ТАДИЋ НЕМА ПРЕДСТАВУ О РЕАЛНОСТИ

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је Тадић „човек прошлости“ и да његов позив значи да се нуди да буде кандидат на председничким изборима.
– Чак је толико превазиђен да не схвата ни да терминологија коју користи нема никаквог смисла. Он нема никакве шансе, чак ни представу о реалности – каже Анђелковић.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*