Уједињење Исламске државе и Ал Каиде?

0

„Исламска држава“ је у Ираку и Сирији под све већим притиском и губи тло под ногама. Та терористичка милиција је до сада на то реаговала атентатима. Сада можда постоји могућност да се поново приближе Ал Каиди.
Званичне изјаве из САД или Ирака често звуче као да предстојеће „ослобађање“ Мосула значи крај тзв. „Исламске државе“, па тако и исламистичког тероризма уопште. Амерички министар одбране Џејмс Матис пре неколико дана је изјавио да је амерички председник Доналд Трамп наредио „промену у тактици, односно да се ИД не протерује са освојених подручја, већ да се исцрпљује окружен у својим упориштима“. На тај начин се жели, објаснио је Матис, да се потпуно уништи „Исламска држава“.

То је међутим упитно. Борци ИД који су се забарикадирали у Мосулу, можда ће се у том граду борити до смрти. То би можда могло да снађе чак и њиховог вођу Абу Бакра ел Багдадија, што би био осетан ударац за милицију ИД, јер он је на крају крајева тај који је у Мосулу прогласио „Калифат“.

Али без обзира на то, пад Мосула неће бити и крај „Исламске државе“ у Ираку. Многи борци ИД су се, због губитака у Мосулу, повукли у друге ирачке провинције, посебно оне на североистоку земље. А и с друге стране границе – у Сирији – ИД ће пре или касније изгубити своје упориште, Раку. У борби за ослобађање тог града учествују и САД, између осталог и тако што наоружавају курдске милиције.

Портпарол Беће куће Шон Спајсер каже да су „курдске јединице сиријских побуњеника важне како би се обезбедила јасна победа над ИД“.

Понављање већ виђеног

Погранично подручје између Сирије и Ирака могло би да буде подручје у којем би борци ИД поново могли да формирају своје јединице. Тако је било у Ираку, домовини Ал Каиде, од које уосталом и настала „Исламска држава“. Године 2013. дошло је до прекида односа између Багдадија и Ајмана ел Завахирија, наследника Осаме бин Ладена. Тако се данашња ИД отцепила од Ал Каиде.

Међутим, откако је ИД у Ираку и Сирији под све већим притиском, могло би да дође и до поновног приближавања. То поред осталих каже и Ијад Алави, потпредседник Ирака: „Имамо поуздане информације да посредници између ИД и Ал-Каиде активно раде“.

Из једне аудио-поруке објављене на интернету, за коју се сматра да је шаље Ајман ел Завахири, може се такође закључити да се то приближавање догађа. Глас који се приписује Завахирију, својим присталицама у Сирији поручује: „Морате се ујединити с вашом браћом и џихадистима у Сирији и целом свету. Сведоци смо крсташког рата против муслимана.“

Уједињавање терористичких организација тренутно не иде у корист ни првом човеку Ал Каиде, али ни вођи „Исламске државе. Ни један од њих се не жели да се одрекне своје позиције. Али уколико би један од њих био убијен или умро природном смрћу, ситуација би се променила.

ИД и АлКаида ближе него пре

Ал Каида и ИД идеолошки тренутно више одговарају једна другој него што је то раније био случај. Ал Каида је раније на мети имала „далеког непријатеља“ – САД. „Исламска држава“ се бори против „блиског непријатеља“ – влада у региону и људи који не желе да се прикључе џихадистима. Поред тога, атентатори ИД одавно су у Европи. Један од њих је пре само неколико дана извршио напад у Манчестеру. ИД се дакле сада широм света бори против сваког ко је другачији.

Могуће је да би спајање „Исламске државе“ и Ал Каиде након пада Мосула могло да дведе до још више терористичких напада – посебно ако милитантни исламисти не изгубе идеолошко тло под ногама.

То је признао и ирачки потпредседник Алави: „Ако паралелно са војном офанзивом не будемо водили и политички процес, онда ће се појавити проблеми опаснији него ИД и Ал Каида заједно“DW (ДОЈЧЕ ВЕЛЕ)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*