Ukrajina uvalila Hrvatima 12 lažno modernizovanih MiG-21 koji ne mogu ni da lete

0

MINISTARSTVO odbrane Hrvatske zatražilo je od Ukrajine da mu nekvalitetno modernizovane lovce MiG-21 zameni drugima.

Zagrebački Jutarnji list, koji se pozvao na obavešteni izvor u ministarstvu, objavio je da se radi o najmanje četiri aviona tog tipa.

Skandal se vuče još iz 2016-te kada su Hrvati shvatili da većina od 12 MiG-21, koje im je remontovala ukrajinska firma „Ukrspecэksport“, uopšte ne može ni da leti.

Zagreb sada traži druge avione i poziva se na ugovor kojim su Ukrajinci garantovali da će remontovani MiG-21 biti upotrebljivi do 2023-će.

U početku je izgledalo da će tako i biti, ali su „ukrajinci“ već prvih meseci počeli da gube ulje, tankovi nisu više držali gorivo, navigacija je prestajala da funkcioniše.

Jedan od poslednjih letova na takvom MiG-21 zamalo nije došao glave posadi.

Ukrajinski ministar odbrane, Stepan Poltorak koji je nedavno boravio u Zagrebu, priznao je da njegovi zemljaci nisu ispoštovali ugovor i da je „hrvatskim partnerima“ naneta šteta.

Zagreb je remont platio 22 miliona dolara. A to je dodatni razlog što je Ukrajina optužena da je ugrozila borbenu moć države članice NATO (Hrvatske).

Jutarnji list je otkrio da je „Ukrspecэksport“ – među 12 modernizovanih „ukrajinskih“ MiG-21– umuvao pet starih bugarskih koje je ratna avijacija te zemlje koristila od 1998-me.

Još se ispostavilo da ih je „Ukrspecэksport“ od Bugara kupio u delovima, a potom im prepravio fabričke brojeve, prefarbao i uvalio Hrvatima kao „duboko modernizovane lovce“.

U međuvremenu se saznalo i da je Bugarska- nakon što je otpisala tih pet MiG-21 – oficijelno obavestila zapadnu vojnu alijansu da ih je „uništila“. Nije bilo ni reči da su u delovima završili u Ukrajini…

Hrvati su svoje „ukrajince“ dobili u julu 2015-te, a počeli su da se kvare praktično odmah. Jer, kroz osam meseci su u upotrebi ostala samo tri.

U Ministarstvu obrane Hrvatske sumnjaju da su Ukrajinci falsifikovali celokupnu dokumentaciju i da neke avione, ako ne sve, nisu uopšte remontovali.

Jutarnji list je ocenio da je podvala sa MiG-21 „najveći skandal u istoriji hrvatske armije“.

 

 

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*