Украјина забранила књиге у којима се хвали Русија

Украјинске власти забраниле су данас књиге за које сматрају да похвално говоре о Русији и Кремљу и промовишу "тоталитарно мишљење", чиме је настављен културни рат Кијева против Москве

0

Украјинске власти забраниле су данас књиге за које сматрају да похвално говоре о Русији и Кремљу и промовишу „тоталитарно мишљење“, чиме је настављен културни рат Кијева против Москве.

Законом чије је доношење иницирао украјински председник Петро Порошенко „забрањује се промовисање агресорских земаља и књиге које такве земље приказују у позитивном светлу“, што је јасна алузија на Русију.

Забрана се односи и на књиге које позивају на државни удар у Украјини или пропагирају рат и расну мржњу и нетрпељивост, а закон предвиђа и могућност формирања експертске групе која ће оцењивати које су руске књиге прихватљиве.

То је најновији у низу закона којима се телевизијама у Украјини забрањује емитовање руских програма и филмова у којима се критикују Украјина и проевропске демонстрације на Мајдану у фебруару 2014. године.

Власти у Кијеву су у августу прошле године забраниле око 40 руских књига, међу којима су и дела Едуарда Лимонова и руског ултранационалисте Александра Дугина.

Украјина је такође забранила и више десетина углавном руских уметника, али и странаца, међу којима је и француски глумац Жерар Депардије, који је 2013. постао руски држављанин, због чега га Кијев сматра „претњом по националну безбедност“.

Невладине организације осудиле су те забране и оцениле их као кршење права на слободу изражавања.

Односи између Русије и Украјине на најнижем су нивоу откако је Москва у марту 2014. године прогласила Крим делом руске територије, након чега је на истоку Украјине избио оружани сукоб између украјинских снага и проруских побуњеника у којем је погинуло око 10.000 људи.

Кијев и Запад оптужују Москву да подржава побуњенике, што Русија оштро демантује.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*