Украјинци хтели Путина за свог председника!

0

БИВШИ председник Украјине Виктор Јушченко (62) признао је да је 2008. године чак 70 посто Украјинаца хтело да им председник буде Владимир Путин!

Ту шокантну информацију Јушченко је саопштио уочи предстојећег празника 25-годишњице независности Украјине. У интервјуу који је дао кијевским новинарима Јушченко је испричао да је Русији било лако да припоји Крим и заузме Донбас зато што је код Украјинаца било слаба национална свест односно национално јединство.

– Кад сам био председник Украјине, организовали смо социолошко истраживање чији је резултат показао да је 2008. године 70 посто Украјинаца хтело да им Владимир Путин буде председник – изјавио је Виктор Јушченко. – Чак и годину дана касније, више од половине Украјинаца је то желело. На нашој територијије постојао је „руски свет“.

Његово признање изазвало је праву буру незадовољства и противници су Јушченка масовно извређали називајући га „московском продатом душом“. Он није улазио у полемике већ је понављао исту реченицу: – Ми морамо да тражимо узроке оваквог стања код себе, да видимо имамо ли шансу да све исправимо.

Али ни сам Јушченко не жели да призна своје грехе. Он је имао шансу да поправља и исправља стање у Украјини али показало се, као и у многим другим земљама, да политичари једно говоре и обећавају док освајају власт, а друго кад седну у фотеље. У време „наранџасте револуције“ Јушченко је обећавао да ће се жестоко борити против корупције. Али кад је 26. децембра 2004. изабран за председника, окружио се са људима којима је приватни бизнис био важнији од државе. У његовом тиму је био олигарх и садашњи председник Петар Порошенко.

ПАРАДА У КИЈЕВУ
ИAKO Украјину мучи беспарица, руководство у Кијеву је одлучило да 24. августа организује војну параду поводом 25 година независности те државе. Онај сиромашнији део грађана се противи, а људи који се брину за одржавање асфалта у Кијеву кажу да ће тешки тенкови направити нови трошак.
У 2008. години, за време сукоба Грузије и Русије, Јушченко је био на страни кума председника Грузије Михаила Сакашвилија. У Грузију је слао оружје и ПВО системе. Све то се није свиђало великом броју Украјинаца поготово онима на Криму, где је и тада живела већина Руса.

Уз то, Јушченко није скривао да жели што пре да уђе у НАТО. Већина Украјинаца је била против тога. Тих година цена нафте и гаса су били високе, што је Русији помогло да има рекордне девизне резерве, па се и живело знатно боље него у Украјини.

Када се све то зна, можда и није изненађење да су Украјинци желели да им председник буде Владимир Путин.

ОД БАНКАРА ДО ПРЕДСЕДНИКА

На функцији председника Јушченко је био био од 2005. до 2010. године. Пре тога од 1999. до 2001. у време док је био председник Леонид Кучма, био је премијер, а пре тога шест година председник Националне банке Украјине.

ГДЕ ЈЕ РУСКИ „ЈЕДНОРОГ“

ПЕНТАГОН сматра да премештање руске војске на Криму и на граници са Украјином не означава припреме за инвазију на ту земљу. Према наводима Франс преса представник Пентагона Џеф Дејвис је рекао:

– Не видимо тог „једнорога“ ког многи траже, ту идеју да долази до великог нагомилавања снага или њиховог премештања. Представник Пентагона је навео да је уочено премештање руских оружаних снага у региону повезано са предстојећим војним вежбама. Председник Украјине Петар Порошенко је у четвртак изјавио да постоји могућност „руског продора великих размера у свим правцима“.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*