Улазак у ЕУ укида споразум о трговини са Русијом

0

Јадранка Јоксимовић: Даном ступања у чланство, престаје дејство важења свих „фрее траде агреементса“ са земљама ван ЕУ * Расим Љајић: До пуноправног чланства имамо права на уговоре са тзв трећим земљама, после морамо да их раскинемо

Поглавље 29 у преговорима са Европском унијом, које је Србија отворила 20. јуна ове године, а које се односи на царинску унију, претпоставља раскидање Споразума о слободној трговини између Руске Федерације и Србије у тренутку када Србија постане чланица Европске уније, сагласни су саговорници Данаса, министри у Влади Србије.

То значи да Србија може да склапа и примењује трговинске споразуме са такозваним трећим земљама све док не постане пуноправна чланица ЕУ, да би одмах потом морала све те споразуме да раскине, па и онај са Русијом.

– Поглавље 29 се тиче царинске уније, и односи се царинске процедуре и квоте које примењујете кад постанете чланица и када ваша граница постане део царинске границе ЕУ – истиче за Данас Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције.

Она наглашава да Министарство за европске интеграције и Влада Србије за то спремају акциони план мера, да би у тренутку чланства Србија била спремна.

– Што се тиче уговора о слободној трговини, даном ступања у чланство престаје дејство важења свих „фрее траде агреементса“, са земљама ван Европске уније, са неким међународним финансијским организацијама, али и посебних билатералних инвестиционих уговора са неким од чланица Европске уније. До тада, нема потребе говорити о престанку важења свих тих споразума – закључује саговорница Данаса.

Према речима Расима Љајића, министра трговине и телекомуникација, укидање Споразума о слободној трговини између Србије и Руске Федерације уследиће тек по ступању Србије у пуноправно чланство у ЕУ.

– Јасно и експлицитно је назначено да Србија има право да склапа уговоре и примењује их са државама које нису у Европској унији све док не постане пуноправна чланица. У случају поглавља 32 о спољној политици постоји постепено усклађивање, а у поглављу 29 нема тога – раскидате споразуме о трговини са трећим земљама тек по ступању у пуноправно чланство – истиче Расим Љајић за Данас.

Србија је 20. јуна отворила два нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ. Поглавља 29 и 7 су отворена на шестој међувладиној конференцији која се одржава у Луксембургу. Србија ће, како је том приликом истакнуто, током преговора у оквиру поглавља 29 усклађивати своју царинску политику са царинском политиком ЕУ како би уласком у ЕУ ушла и у европску царинску унију. Тиме се укидају царинске квоте за робу из ЕУ, а усклађују заједничке квоте према трећим земљама.

Са ова два, Србија је до сада отворила 10 од укупно 35 поглавља у преговорима о чланству са ЕУ, а два је привремено и затворила.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*