Улазак у Савез за Србију неће поцепати Двери

0

Обавили смо разна истраживања и закључили да је исправно да оставимо идеолошке и политичке разлике по страни на одређено време и да се усредсредимо на оно око чега се сви слажемо

Одлука о приступању Српског покрета Двери Савезу за Србију (СЗС) није била лака, али је после вишемесечне демократске расправе у којој су изнета различита мишљења донета убедљивом већином и сада ћемо сви заједно да је спроводимо, каже лидер овог покрета Бошко Обрадовић. Незадовољство које су високи функционери странке изразили поводом ове одлуке, чак и јавно, не види као нешто што би могло да поцепа странку и истиче да је поносан што су „Двери показале већи демократски капацитет него многе вајне демократе на политичкој сцени”.

Како ће они који су дубоко убеђени да је одлука погрешна, заједно са вама, да убеђују грађане да је добра, или ће морати да ћуте?

Логично је дати шансу одлуци да време покаже да ли је добра. Напади режимских медија на Двери биле су ми додатни аргумент за доношење одлуке, јер зашто би је они толико нападали, ако је на штету Двери? Овим потезом омогућили смо формирање највећег опозиционог блока у последњих 15 година и то је очито озбиљно узнемирило власт, па нас зато нападају режимски медији. То је доказ исправности одлуке.

Имате лоше искуство са београдских избора, где сте били у коалицији са странком с којом нисте имали ништа заједничко, јесте ли пре ове одлуке обавили неко истраживање како ће се то одразити на ваш рејтинг?

Обавили смо разна истраживања и закључили да је исправно да оставимо идеолошке и политичке разлике по страни на одређено време и да се усредсредимо на оно око чега се сви слажемо, а све то је изражено у програмској платформи дефинисаној у 30 тачака. Наш мотив је једноставан – на једној страни ће бити уједињена власт, а на другој уједињена опозиција, а грађани ће моћи да изаберу између те две опције. Посебно нам је важно и то што се у овој платформи налази доста тога из програма Двери.

Важно вам је што је и питање Космета у програму, верујете да ће ваши бирачи разумети удруживање са странком Вука Јеремића, који је изместио проблем КиМ из Савета безбедности УН у Брисел, а ви се залажете за повратак тог питања у УН?

Будући да ће се у наредних неколико месеци очито убрзавати решавање питања КиМ, пре неколико недеља упутио сам отворено писмо свим политичким лидерима тражећи да се јавно определе да ли су за прихватање правнообавезујућег споразума са такозваним Косовом, односно да се Косову да столица у УН, и рекао да Двери могу да сарађују са свима који су против тога, као и за поштовање Устава и Резолуције 1244.

Верујете да је онај ко је сео у авион са писмом једне садржине, а вратио се овамо са КиМ измештеним из СБ УН у Брисел, поуздан партнер?

Верујем да ће онај ко стави свој потпис на 30 тачака програма стајати иза свог потписа. Мени је важно да Двери стоје иза става о КиМ, ми од својих програмских уверења нећемо одступити. Уосталом, ми задржавамо своју аутономију у деловању, свој идентитет сигурно нећемо мењати. Сматрамо да је СЗС једини начин супротстављања овој власти у крајње тоталитарним условима живота, где нема слободних избора, слободних медија, слободне дебате у Народној скупштини. После одласка Александра Вучића са власти организоваћемо слободне изборе, па нека свако изађе са својим програмом и нека грађани слободно гласају.

Оштро сте критиковали ријалитије, борба против њих је и у овом програму, како ћете убедити грађане да сте искрени, ако сте у коалицији са човеком који је први довео ријалити у наше куће?

Мени и Дверима је најважније да не одступамо од свог програма, а задовољни смо што су и други, на неки начин, дошли на неке ставове из нашег програма. То је позитивна ствар. Важно је да сви заиста станемо иза те политике, да је промовишемо, крећемо од града до града, где ћемо чути коментаре грађана на ову политичку платформу, и током августа ћемо радити на њеном усавршавању, да бисмо почетком септембра приступили оснивачком скупу Савеза за Србију.

Залагали сте за одговорност оних који су били актери пљачкашке приватизације, сада сте са некима од њих у коалицији, како ћете убедити људе да коза више неће да једе купус него ће да га чува?

Међу 30 тачака је и наш стари захтев о доношењу закона о пореклу имовине свих политичара, који би се односио на период од 1990. до данас. По њему би и сви оснивачи СЗС морали бити преиспитивани, а ја бих предложио да се крене од мене, Ђиласа и Јеремића…

Вама то није проблем, али тешко да ће неко поверовати у неке „козе” као чуваре купуса…

Двери неће одступити од своје основне програмске тачке, дакле, тражићемо одговорност за све који су на било који начин оштетили буџет државе Србије или злоупотребили своје функције. Да се не бавимо ми сад паушално ко је, када и како радио против интереса државе, најбоље је да донесемо закон о пореклу имовине и да сви политичари дођу на скенер једног независног тела, које ће се тиме бавити. Ту се убрајају и оснивачи СЗС-а. Мислим да је најпоштеније да се кроз законска решења изађе из тих прича ко је за шта био одговоран до сада.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*