Umesto u Ukrajini, „Evrosong 2017“ u Rusiji?

Organizatori „Evrosonga“ razmatraju mogućnost da Moskva bude domaćin tog muzičkog takmičenja 2017. godine, jer se vlasti Ukrajine suočavaju s finansijskim problemima u organizaciji tog događaja, piše nemački „Bild“, pozivajući se na izvore u organizacionom odboru.

0

U članku se navodi da bi takva odluka mogla da bude izuzetno neprijatna za Ukrajinu, koja je stekla pravo da bude domaćin takmičenja jer je ukrajinska pevačica Džamala pobedila na „Evrosongu 2016“ u maju u Stokholmu pesmom „1944“, koju mnogi smatraju antiruskom, prenosi Tas.

Predsednica Spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta Ana Gopko rekla je nemačkom listu da postoji jasna opasnost da takmičenje bude održano u nekoj drugoj zemlji, istakavši da bi to za Ukrajinu bilo katastrofalno.

Krajem novembra je direktor ukrajinske nacionalne televizijske kompanije Alekdander Karebin rekao da je Evropska radiodifuzna unija (EBU) zapretila Kijevu da bi ga mogla lišiti prava da bude domaćin takmičenja za „Pesmu Evrovizije“ 2017. godine.

eurovision-song-contest-2017-russia

Među razlozima za takvu odluku ukrajinski zvaničnik je tada naveo birokratiju, neadekvatne zakone i nezainteresovanost nekih zvaničnika za takmičenje.

EBU će doneti konačnu odluku o tome da li će Ukrajina biti domaćin „Evrosonga 2017“ na generalnom zasedanju 8. decembra, navodi ruska agencija.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*