Уметници о мозаику Драгице Николић: „Има толико новца да је могла макар да купи златне коцкице“

0

Мозаик Богородице који је сложила Драгица Николић, изложен у Павиљону Цвијета Зузорић, изазвао је полемику у јавности, а многи се питају како је уопште могла да постане члан УЛУС-а

Драгица Николић, супруга бившег председника Србије Томислава Николића, изабрана је за почасног члана УЛУС, и изложила је свој рад на Првом бијеналу савремене црквене уметности у Павиљону „Цвијета Зузорић“.

Kако пише Kурир, за ту изложбу је конкурисало око 150 уметника, а жирирање је прошло 95 аутора, али је Драгицин мозаик Пресвете Богородице заузео централно место у галерији. Огласили су се и уметници који су видели изложбу, а историчар уметности Никола Kусовац каже да мозаик „просто није добро урађен“ и да има „великих пропуста“.

„Драгица Николић мора још доста да учи, школује се или макар да се дружи с мозичарима како би јој дали савет и показали како се заправо ради. Има толико новца да је могла макар да купи златне коцкице, а не неки материјал који је прљав“, каже Kусовац.

„То јест највероватније Богородица, али могла би да буде и Света Петка или било која друга светица.“

Он каже да то што је почасни члан УЛУС“, не значи да Драгица Николић може да излаже на свим изложбама, јер стручне комисије „прегледају радове пре него што се изложе“ и да „зато неки чланови чекају и по неколико година да изложе радове“. „УЛУС сад једва преживљава и свакоме ко им пружи мало љубави, новца, они се захвале, пошто немају други начин, именовањем за почасног члана“.

Непосредно пошто је Томислав Николић постао председни Србије 2012, јавност је сазнала да се његова супруга Драгица бави иконописањем и сликањем. Објављено је тада да је „дуго активно радила“ на рестаурацији иконостаса у манастиру Вољавча, на обронцима Рудника, као и да обожава да осликава ускршња јаја.

„Да сам члан УЛУС-а, ја бих се, на пример, сада на Тргу Републике шишао на ћелаво“, рекао је редитељ Андреј Носов коментаришући то што је Драгица Николић, супруга бившег председника, постала почасна чланица УЛУС-а. Додао је да је, из његове перспективе, то крајње неприхватљиво. Ипак, каже да, када говоримо о УЛУС-у, то не можемо да повезујемо са влашћу. „Власт нема неког утицаја на то, ту постоји Одбор. Влада не одлучује ко ће бити члан или почасни члан“, рекао је Носов, гостујући у Новом дану.

Огласила се и драмска списатељица Биљана Србљановић и рекла да нису испоштоване процедуре УЛУС за именовање Драгице Николић за почасног члана тог удружења.

„Прочитала сам Статут УЛУС – ствар је процедурално иста као и за обичне чланове, мора да те изабере Скупштина УЛУС. За нормалне чланове уметнички услови треба да се испуне, за почасне ствар је арбитрарна, предложи те УО, због неких тамо, само њима знаних ‘доприноса’, али ипак мора да те бира Скупштина… а ње годинама није било. Драгица није изабрана за почасну чланицу и ту је ствар јасна. УЛУС, ако држи до себе, мора да позове на одговорност свој УО.

Бивши председник УЛУС, сада члан УО Душан Русалић каже да је Драгица Николић помогла „УЛУС-у у два најкритичнија тренутка и омогућила удружењу да настави да фунционише“.

„Она се аматерски бави мозаиком, што је велики разлог да се донесе одлука да постане почасни члан УЛУС“, рекао је Русалић и додао да је Министарство културе издвојило само 500.000 динара, а а оперативне трошкове „Цвијете“ и Галерије УЛУС у Kнез Михаиловој потребно је обезбедити 380.000 динара на месечном нивоу.

 

Недељник

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*