UMRO POD NERAZJAŠNJENIM OKOLNOSTIMA: On je bio prvi srpski tajni agent

0

Vasilije Vasa Popović, narodni knez od Drugog srpskog ustanka, bio je najpouzdaniji i najvažniji obaveštajac knjaza Miloša Obrenovića.

Koliko je knjaz imao poverenja u njega govori i činjenica da ga je oslovljavao sa „brate“. Bio je brat od ujaka kneginje Ljubice Obrenović. Vasa beše pismen čovek, što je u Srbiji onoga vremena bila retkost. Učesnik zbora u Takovu na kome je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog ustanka na Turke. Knjaz Miloš je, početkom 1819. godine, za glavnog kneza požeške nahije postavio Vasu Popovića, koji je pripadao malom broju ljudi koji su dobili titulu kneza, a nisu imali ratnih zasluga.

Knez Vasa bio je akter i kreator mnogobrojnih tajnih špijunskih i diplomatskih misija, prenosilac depeša i usmenih poruka o kojima je smelo da zna tek nekoliko najuticajnijih ljudi. Šefovao je grupi izvrsnih srpskih uhoda po drugim zemljama. Modernom terminologijom, bio je knjažev Džejms Bond, sve do svoje smrti 1832. godine!

Njegova uloga, značaj i zasluga za oslobođenje Srbije sve do naših dana ostali su velika tajna!

Istorijska je to ličnost, kojom se srpska slobodoljubiva javnost zaista može ponositi, ali o doprinosu kneza Vase, nažalost, javno se malo zna. Istina o sudbini i ulozi ovog velikana iz magli istorije izronila je tek pred dvestotu godišnjicu Drugog srpskog ustanka.

– U spiskovima prvaka Miloševog ustanka iz 1815. Vasa Popović se najpre pominje kao pisar gospodara Jovana Obrenovića. Zatim postaje jedan od trojice Miloševih tajnih savetnika. Za kneza Požeške nahije, sa sedištem u Čačku, koja je sezala sve do Trstenika, izabran je 1819. Uz tu funkciju obavljao je najpoverljivije dužnosti u korist ostvarenja konačnog cilja, srpske samostalnosti. Sam ustanak je, gledan u vojnom smislu, trajao svega nekoliko meseci. Njegov nastavak bile su duge, mukotrpne diplomatske borbe, pregovori i dogovori najpre sa turskim Marašli-pašom pa nadalje, sve do delatnika i emisara tadašnjih velesila. Knjazu su za sve to bili potrebni najsposobniji i najodaniji ljudi, a oni su uz tu diplomatsku i obaveštajnu delatnost u njegovo ime na unutrašnje političkom planu istovremeno predstavljali i vršili sudsku i vojnu vlast – objašnjava istoričar Aleksandar Marušić, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Zašto danas nemamo jasno sačuvan Vasin lik?

– Na čuvenoj slici „Takovski ustanak“ nastaloj 1895. autor Paja Jovanović prikazuje i lik Vase Popovića, ali se, nažalost, ne razaznaje koji je to lik – veli kustos Marušić. Za razliku od drugih ličnosti, Vasinih portreta nema verovatno zbog njegove tajnovite istorijske uloge.

 

 

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*