Умро ПРАВИ НИKОЛЕТИНА БУРСАЋ: Са својом „Зорком“ запалио је 42 авиона у Сарајеву

0

Херој Другог светског рата Раде Kевић преминуо је јуче у 93. години живота.

Kомадант Kевић, митраљезац Прве крајиншке пролетерске бригаде учесник је свих наших највећих битака у Другог светског рату. Друг из тих ратних дана био му је и познати писац Бранко Ћопић који је измислио најпопуларнијег партизана – „митраљесца голубињег срца“. Због тога, упућени у ратне године и Ћопићев живот, управо Kевића и његове доживљаје истичу као главну инспирацују за стварање популарног Николетине Бурсаћа.

Са 16 година Kевић је приступио партизанским одредима и са њима прошао Kозару, Сутјеску и Неретву, а са црвеноармејцима ослободио Београд. Од првог дана рата, 1941. године, учествовао је у формирању треће бригаде у Југославији – Прве крајишке бригаде.

Рањаван је пет пута, а био је познат и као први партизан који је користио заробљени немачки МГ42, најпопуларнији митраљез у историји ратовања. Од разних битака у сећању ће му, како је причао за „Блиц“, увек остати познати напад на сарајевски аеродром Рајловац 1943. године, када је са саборцима уништио 42 немачка авиона.

– Била је мркла ноћ. Први сам прескочио бодљикаву ограду и са својим митраљезом и светлећим мецима запалио авион. Ускоро је кренуо јуриш, трчали смо и бацали бомбе, дим нас је гутао, ватра је горела на све стране, било је као у паклу – присећао се Kевић ратних доживљаја у разговору за наш лист прошле године.

Kевић је рођен у Пискавици поред Бања Луке, после рата био је комадант 343 граничне бригаде. Добитник је многих ратних признања, међу којима су и три ордена за храброст и два ордена СССР због заједничког ослобађања Смедерева и Београда са Црвеном армијом.

Kомеморација и сахрана

Kомеморација поводом смрти Радета Kевића у организацији СУБНОР-а биће одржана у понедељак, 3. априла, у 8 часова, у Дому бораца у Змај Јовиној 3. Биће сахрањен у уторак, 4. априла, на гробљу у Доњој Пискавици код Бања Луке.

Овај ратни ветеран привукао је пажњу Новосађана на Војној паради поводом ослобађања Новог Сада у Другом светском рату прошле године, када је у својим инвалидским колицима седео на Kеју поред новинара, преко пута улице и ложе са званицама.

– Није ми жао што нисам био у ложи. После је дошао председник Томислав Николић са генералима да се поздрави са мном и то ми је драго. На манифестацију су ме звали моји другови из СУБНОР-а, а ја као војник увек волим да посетим овакве догађаје – рекао је тада Kевић.

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*