УН позвале Северну Кореју да прекине са развојем ракетног програма!

Уједињене нације позвале су данас Северну Кореју да прекине са тестирањем балистичких ракета, након најновије пробе коју је Пјонгјанг извео током викенда.

0
– Такве акције прете регионалној и међународној безбедности – оценио је портпарол генералног секретара УН Стефани Дујарик, преноси АФП.

Француски амбасадор при УН Франсоа Делатр раније данас је рекао да је најновија ракетна проба коју је извела Северна Кореја „још једна неприхватљива провокација“ која захтева „брзу и чврсту реакцију“ Савета безбедности УН.

Делатре је рекао новинарима да се Француска нада да ће Савет безбедности УН наставити да ради на снажној резолуцији којом се Северној Кореји уводе оштрије нове санкције и захтева боља примена постојећих санкција, пренео је АП.

Он је нагласио да се о новој резолуцији преговара „док ми разговарамо“ и изразио очекивање да ће чланови тог савета разговарати о резолуцији током хитних консултација иза затворених врата о Северној Кореји, које ће сутра бити одржана на захтев САД, Јапана и Јужне Кореје.

Северна Кореја саопштила је раније данас да је спремна да развије и започне масовну производњу нове ракете средњег домета, која може да досегне до Јапана и већине америчких војних база које се тамо налазе.

Ракета Пукгуксонг 2, лансирана из Северне Кореје у недељу, летела је око 500 километара и постигла висину од 560 километара, пре него што је пала у Тихи океан, а севернокорејски медији најавили су нове ракетне пробе и у будућности.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*