УН: Трамп је расиста и шири страх

0

Високи комесар УН за људска права је у исти кош са Трампом ставио и десничаре Герта Вилдерса, Најџела Фаража и Марин Ле Пен

Високи комесар Уједињених нација за људска права Зеид Рад Ал Хусеин оптужио је у понедељак републиканског кандидата за председника САД Доналда Трампа за ширење „понижавајућих расних и верских предрасуда“ и упозорио на јачање популистичке политике која би могла да прерасте у насиље.

Хусеин је на конференцији у Хагу истакао да се такође обраћа холандском десничару Герту Вилдерсу и другим „популистима, демагозима и политичким маштарима“, пренео је Ројтерс.

Kомесар је поменуо Трампа, британског десничарског лидера Најџела Фаража и Марин Ле Пен из Француске и оптужио их да користе „тактику ширења страха“ слично као и самозвана Исламска држава.

„Да се не би погрешно схватило, ја засигурно не изједначавам дела националистичких демагога и ИД. Али по начину комуникације, коришћењу полуистина и претераном поједностављену, џихадистичка пропаганда користи сличне тактике као и популисти“, истакао је Хусеин.

„Историја је можда научила Вилдерса и сличне њему како ефикасно се ксенофобија и предрасуде могу претворити у оружје“, рекао је комесар УН-а и упозорио: „Атмосфера ће постати пуна мржње, а у том тренутку она може нагло да се претвори у огромно насиље.“ Хусеин је Вилдерсово предизборно обећање да ће забранити улаз муслиманским имигрантима и забранити Kуран назвао „гротескним“.

Парламентарни избори се у Холандији одржавају у марту 2016, а анкете показују да Вилдерс води.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*