Uništene srpske svetinje na KiM

0

Na Kosovu i Metohiji, južno od Ibra, nema nijednog mesta u kome su postojale crkve ili manastiri, a da na njih nisu jurišali Albanci posle juna 1999. godine i kasnije. Iako su bili pod danonoćnom stražom vojnika Kfora, albanski ekstremisti su napadali i Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Sokolicu, a dok su ih obezbeđivali međunarodni mirovnjaci, do temelja je srušen i zapaljen manastir Sveti arhangeli, kao i Crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i manastir Devič kod Srbice u Drenici.

Najtragičnije je to što je u poslednjih nekoliko godina čak 13 crkava izbrisano sa lica zemlje, i što od njih nije ostao ni kamen na kamenu, apsolutno ništa što bi podsećalo da su tu nekada bile srpske crkve. O tome se danas malo zna, ili se uopšte ne govori.

Crkvu Svete Trojice u centru Đakovice, sa tri kupole, Albanci su više puta minirali, a onda su 2007. godine bagerima odneli i poslednji kamen sa crkve i iz crkvenog dvorišta. Na mestu crkve podigli su park sa spomenikom majci Terezi. Ovo je prva od 155 srušenih i zapaljenih crkava na Kosovu i Metohiji koja je u potpunosti izbrisana sa lica zemlje. Kfor i Unmik nisu preduzeli ništa da se zaštiti srpska svetinja.

Takođe, u poslednjih sedam-osam godina, sa lica zemlje u potpunosti su izbrisane i Crkva Svetog Petra i Pavla u Kraljevici kod Podujeva, Crkva Svete Petke u Suvoj Reci, u Velikoj Reci kod Vučitrna nestala je Crkva Svete Trojice, a u delu crkvenog dvorišta sagrađeni su džamija i škola. Nema više ni četiri crkve iz doba Nemanjića u Gornjem i Donjem Nerodimlju kod Uroševca. Prostor na kojem je bila seoska crkva u Sićevu kod Kline u Metohiji je posle rušenja i odnošenja kamena preoran.

Danas kosovska policija danonoćno čuva 24 srpske crkve i manastira, kao i spomenik na Gazimestanu, dok manastir Visoki Dečani čuva jedino Kfor.

Zoran Vlašković, Kosovska Mitrovica

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*