УНИШТЕНИ ПАНОИ СА ИМЕНИМА СТРАДАЛИХ СА КИМ: Од зида плача до зида срама

Испред Народне скупштине од јуна 2015.стоје панои са фотографијама и именима више од 2.500 жртава трагично настрадалих деведесетих година на подручју Косова и Метохиј

0

ОД јула 2015. године, на платоу испред Дома Народне скупштине налази се „српски зид плача“ – панои са фотографијама и именима више од 2.500 цивилних жртава, војника и полицајаца који су трагично настрадали деведесетих година на подручју Косова и Метохије. Овај подсетник на невине жртве због немара је постао зид срама.

Пластични и везени банери су услед атмосферских утицаја постали крти. Ветар је већину поцепао. Комади покидане тканине су се замрсили око металне ограде. Поједине пароле леже на плочнику.

Из Удружења породица киднапованих и убијених са Косова и Метохије, које је уз сагласност Града и Општине Стари град поставило паное, кажу да ће уништене банере заменити.

– Наручили смо нове, које ћемо ускоро поставити – прича Симо Спасић, председник овог удружења.

Према његовим речима, постављени панои показују другу, тамну страну српског народа. Он указује на то да су многи од банера намерно оштећени. А на питање да ли они у оваквом стању руже град, Спасић се пита зашто нико од полицајаца или пролазника не подигне или поправи пано који је пао од ветра.

– Ово је неко намерно рушио. Поједине слике на паноима су запаљене. Срамота за оне који су то урадили – огорчено прича Спасић.

Поред овога, пано са сликама трагично настрадалих деведесетих година постављен је на Калемегдану, насупрот француској амбасади.

ДОБИЛИ САГЛАСНОСТ НАДЛЕЖНИХ

НА захтев Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, Секретаријат за саобраћај је издао сагласност за заузеће јавне површине испред Дома Народне скупштине. Дозвола траје од 5. јануара до 31. децембра 2017. године, а сагласност важи уз решење ГО Стари град, наводе из градске управе.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*