УНС: Учесници у протестима да се уздрже од насиља, посебно према новинарима

0

Новинарска и медијска удружења данас су поводом најављених протеста испред зграде телевизије Пинк подсетила грађане да имају пуно право да своје незадовољство друштвеном или политичком ситуацијом у земљи исказују мирним протестима, укључујући и протесте испред медија чијим су извештавањем незадовољни, а који користе јавно добро, односно националне фреквенције.

„Ипак, скрећемо пажњу да је свако насиље, вербално или физичко неприхватљиво и непримерено у демократском друштву. Опет позивамо учеснике протеста да се уздрже од свих видова насиља, и апелујемо на све стране – и на организаторе протеста и на државне органе, а посебно на полицију и Жандармерију – да заштите новинаре и имовину медија испред којег грађани протестују, као и новинаре и медије који о догађају извештавају“, наведено је у заједничком саопштењу новинарских и медијских удружења, а које је пренело Удружење новинара Србије (УНС).

Новинарска и медијска удружења позвала су уреднике и новинаре телевизије Пинк да почну да поштују Kодекс новинара Србије и професионално извештавају о грађанским протестима и протестима опозиције.

„Подсећамо да је Савет Уједињених нација за људска права, 2014. године усвојио Резолуцију о заштити и промоцији људских права током мирних протеста у којој се државе позивају да обрате посебну пажњу на сигурност новинара који прате протесте, узимајући у обзир њихову специфичну улогу, изложеност и рањивост“, пише у саопштењу које су потписали и Независно удружење новинара Србије – НУНС, Независно друштво новинара Војводине – НДНВ, Синдикат новинара Србије – СИНОС, Асоцијација медија – АСМЕДИ, Асоцијација онлајн медија – АОМ, Пословно удружење Локал преш – ЛП и Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*