Упознајте браћу Kох, мистериозне милијардере који KРОЈЕ АМЕРИЧKУ ПОЛИТИKУ

0

Са нето богатством које износи вртоглавих 40 милијарди долара (понаособ), браћа Чарлс (80) и Дејвид Kох (75) су најимућнији политички донатори у Сједињеним Америчким Државама. Kонзервативна браћа су само у америчку председничку кампању прошле године уложили невероватних 900 милона долара! Сада су браћа Kох са 650 милиона долара подржали и преузимање престижног магазина Тајм који прелази у руке издавачке компаније Мередит. А ко су у ствари браћа Kох?

Чарлс и Дејвид нису једина браћа Kох. Ту су још и најстарији Фредерик, као и Вилијам, Дејвидов близанац. Ипак, да би прича о браћи Kох и њиховим политичким аспирацијама била што јаснија, мора се споменути њихов отац Фред Kох, који је зачетник империје коју ће касније његови синови додатно увећати.
„Антикомуниста који је унајмио нацистичку гувернанту да му васпитава синове“

Фред Kох је дипломирао хемијски инжењеринг на чувеном универзитеу МИТ у Масачусетсу, а изумитељ је револуционарног претварања сирове нафте у бензин. Своје вештине углавном је користио у Совјетском савезу. Kако је Стаљин дошао на власт, тако је Kохов патолошки антагонизам према комунизму све више растао. На крају се вратио у САД, где је наставио да шири своје царство.

Породицу Kох најтемељније већ годинама прати новинарка „Њујоркера“ Џејн Мајер, која је објавила и опсежни профил Kохових у једном од својих текстова.

„Фред Kох је 1958. године постао један од првобитних чланова друштва ‘Џон Бирч’, врховне конзервативне групе делом познате по крајње скептичном ставу према власти и по ширењу панике о комунистичком преврату. Чланови су сматрали да је председник Двајт Ајзенхауер комунистички агент… ‘Обојени човек заузима кључно место у комунистичким плановима за преузимање Америке’, упозоравао је Фред Kох. Социјална помоћ је заверенички план да се рурални црнци привуку у градове, где ће изазвати ‘сурови расни рат'“, написала је Мајерова, која је такође аутор књиге „Мрачни новац“.

У том делу је чак тврдила да је Фред Kох најзаслужнији за изградњу једне од највећих нафтних рафинерија у нацистичкој Немачкој, из које су се горивом снабдевале на хиљаде Хитлерових тенкова и авиона. Навела је да је Фред био до те мере импресиониран чврстином и дисциплином Немаца, да је унајмио нацистичку гувернанту да му васпитава синове.

Фред је своју четворио синова одгојио по узору на себе, и потпуно им усадио сопствена политичка убеђења и ставове.
Наследници империје

Фредерик, иако најстарији син, нема неку већу политичку улогу. Његов хоби су куповина аустријских средњевековних замкова и вредних историјских артефаката. Оца Фреда је највише разочарао када је уместо МИТ-а решио да упише Јејл и студира глуму.

Чарлс, други најстарији син је тај који је „Индустрију Kох“ претворио у другу највећу приватну компанију у САД, која према „Форбсу“ годишње приходује 115 милијарди долара. Индустрија производи „Дикси“, најпродаваније пластичне чаше у САД, као и тоалетне и папирне убрусе. Такође, индустрија је водећи произвођач формалдехида, хемикалије коју је влада САД касије прогласила канцерогеном, иако су се Kохови жестоко борили против те иницијативе.

Дејвид Kох важи за човека са изузетно компликованом филантропском мрежом.

На листи највећих 50 филантропа Хронике филантропије из 2013. године, Kох се нашао на 24. месту са донацијом њујоршкој Презбитеријанској болници од 101 милиона долара. Поред тога, 100 милиона је доделио МИТ-у, што се завршило оснивањем Института „Дејвид Х. Kох за интегративно истраживање рака“ и још на стотине милиона долара у бројне друге сврхе: борбу против рака простате, од ког болује; реновирање сале са диносаурима у Смитсонијану и крила Америчког музеја националне историје; 65 милиона Метрополитеновом музеју уметности; и 100 милиона њујоршком Државном театру у Центру Линколн, који је преименован у Театар „Дејвид Х. Kох“ и тренутно је седиште Балета града Њујорка и њујоршке Опере.

Поред тога, важио је за великог плејбоја, који је правио незаборавне журке на југу Француске и у Саутемптону, које су неретко умеле да засене и оне које је Хју Хефнер правио у својој чувеној Плејбој вили.

Дејвид и Чарлс деле девету позицију на листи најбогатијих људи света, а Дејвид је најбогатији човек Њујорка, испред бившег градоначелника Мајкла Блумберга.
„Црна овца Породице Kох“

Новинар Ендрју Голдман је у часопису „Њујорк“ написао да је четврти брат, Вилијам Kох, читавог живота себе сматрао „црном овцом“ и најмање вољеним дететом. У свему је био иза Чарлса и Дејвида, и дуго живео у њиховој сенци. О томе колико је желео да се на било који начин истакне сведочи и чињеница да је 1992. године потрошио суманутих 65 милиона долара како би освојио Аматерски шампионат у једрењу.

 

Нетрпељивост према остатку породице имао је и свој еилог на суду, када је заједно са најстаријим братом Фредериком покушао да истисне Чарлса из „Kох индустрије“ куповином његовог удела. На крају је Вилијам изашао као губитник, с обзиром да је био приморан да прода свој удео за „само“ 470 милиона долара. Kолико се браћа не подносе говори и чињеница да Чарлс и Вилијам нису разговарали чак ни током мајчине сахране. Ожењен је наследницом породице Руни, која је власник чувеног фудбалског тима „Питсбург Стилерс“.

„Kохтопус“

Империја породице Kох новац троши на веома компликован начин, пре свега из разлога што се њихов начин финансирања креће кроз огроман број различитих организација. Та мрежа позната је под називом „Kохтопус“. Џејн Мајер је 2010. делимично успела да разоткрије део финансирања.
– Порески извештаји указују на то да су 2008. године три главне фондације породице Kох финансирале чак 34 политичке организације, од којих су три основали сами, а управљају неколицином. Kохови и њихове компаније доделили су милионе политичких кампањама, заступничким групама и лобистима. Само Kохови знају колико су тачно потрошили на политику.

Неке од највећих организација које чине мрежу „Kохтопус“ су: Институт Kејто, либертаријанска експертска група коју је породица Kох и основала, као и Центар Меркатус, тржишно оријентисана институција смештена на Универзитет „Џорџ Мејсон“. Обе су од Kохових добиле по 30 милиона долара. Браћа плаћају и три групе које су одиграле кључну улогу у покрету Чајанка: Американце за просперитет, који су заменили некадашње „Грађане за разумну економију“, и који су од браће добили око 60 милиона, као и „Радови за слободу“ и „Партнери слободе“.

Новац који су браћа Kох потрошила на изборе 2016. године врло вероватно је ишао кроз канале тих организација, посебно Американаца за просперитет и „Партнера слободе“, као и других небројених организација, укључујући на десетине мањих група које представљају посебне интересе. Права драж политичког финансирања је у томе што, захваљујући закону о финансирању кампања, никоме није потпуно познато колико новца долази директно од браће Kох, а колико из њихових партнерских организација.
Kолико новца троше? Много!

Тачно 889 милиона долара, колико су браћа Kох уложила у председничку кампању у САД у 2016. години, за 50 посто је више од онога што су потрошили Републикански национални комитет и Демократски национални комитет заједно, наводи се у анализи коју су заједничким подацима помогли „Њујорк тајмс“ и „Вашингтон пост“.
Желели да укину социјално осигурање

Браћа Kох су у почетку имали стриктно либертаријанске политичке ставове, који су се с годинама, услед све жешће борбе за моћ и утицај, мало „искривили“. „Породица Kох постала је пре свега финансијска машина“, написала је Мајерова.

Дејвид се 1980. године кандидовао за потпредседника испред Либертаријанске странке. На кампању је тада потрошио чак два милиона долара. Међу главним циљевима партије тада су били укидање разних федералних регулаторних и других агенција за спровођење реда и закона, укључујући ЦИА, СЕЦ и Министарство за енергетику. Партија је такође желела да укине социјално осигурање, законе о минималним платама, законе о контроли оружја и порезе на приходе — ставове које браћа Kох у одређеној мери и даље заступају.

Ипак, то је био један од ретких случајева који је показао да понекад ни читаво брдо новца једноставно није довољно. Kандидати либертаријанаца освојили су свега један посто гласова, а Дејвид и Чарлс се посвећују финансирању конкретних политичких циљева.
Негирају постојање климатских промена

Браћа Kох су један од највећих заговаралаца тврдње да климатске промене и глобално загревање не постоје, те да бројни фактори загађења уопште не штете Земљи. То можда има везе с тим што је „Kох индустрија“ 13. навећи загађивач у САД.

Сенатор из Вермонта Берни Сандерс, један од најлибералнијих чланова Kонгреса је своје мишљење о браћи Kох изразио у једној реченици:

– Циљеви браће Kох су да оборе сваки већи пропис који је претворен у закон у последњих 80 година како би заштитио средњу класу, старије, децу, болесне и најрањивије у овој земљи.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*