УПОЗОРЕЊЕ! „ПЛАВИ КИТ“: Опасна игра која подстиче децу на самоубиство „стигла“ у Хрватску

Опасна игра пореклом из Русије, која подстиче децу на самоубиство, а о којој се пише већ месецима по страним медијима, стигла је и у Хрватску

0
Опасна игра која подстиче децу на самоубиство, а о којој се пише већ месецима по страним медијима, стигла је и у Хрватску, преноси портал Индеx.хр.

Игра је, како се наводи, пореклом из Русије и зове се „плави кит“.

Седмогодишња девојчица из једне загребачке основне школе, наводи овај портал, преплашила се кад су јој на мобилни телефон почеле да пристижу поруке у којима, између осталог, стоје и упозорења да се због наведене игре убило 130 деце у Русији.

Иако нигде није званично доказано да се толико деце убило управо ради наведене игре, то је податак којим се деца покушавају да уплаше.

Наводи се, наиме, да деца која играју ту опасну и болесну „игру“ као један од изазова добијају да морају изрезати на рукама облик кита, а последњи је изазов да се убију.

Хрватски МУП је за Индеx.хр потврдио да располажу сазнањима о међународном феномену ширења опасне онлине игре која се користи под називом Плави кит (Блуе Wхале).

Позвали су све који имају конкретно сазнање о учесницима ове и сличних игара, да се одмах јаве полицији.

Од свих који су се укључили у игру и добили узнемиравајуће поруке да се повреде или су пак примили претње да ће им неко убити родитеље, траже да сниме екран мобилног и то одмах доставе полицији како би могли да уђу у траг онима који те наредбе издају.

У полицији још наводе како је важно да млади знају да се с поверењем за заштиту могу обратити полицијским службеницима за младе, који раде у свакој полицијској станици и који су посебно обучени за обављање разговора с децом и младима.

„Користимо прилику да скренемо пажњу на потребу посебне тактичности у медијском извештавањима о овом новом појавном облику угрожавања добробити деце учествовањем у оваквим играма.

Код изложености информацијама о различитим новим трендовима о којима дознају из медија и окружења социјалних мрежа, деца и млади су посебно рањиви због изостанка животног искуства, своје радозналости и поводљивости и као таква могу се некритички довести у ризичне ситуације, о чему је потребно водити рачуна код медијског извештавања јавности“, упозоравају у полицији.

Дечја заштитница Ивана Милас Кларић такође је позвала све који приме било какве поруке с навођење на опасне радње да их пријаве полицији.

И она је, каже, уозната са постојање ове игре, засад, само путем медија, те да се још нису срели са конкретним пријавама с хрватског подручја.

„С обзиром на узнемирујући садржај наведене ‘игре’ и опасности које се, према медијским написима, с тиме повезују, препоручујемо свима који се сусретну с узнемирујућим порукама или претњама на интернету да о томе свакако обавесте полицију“, рекла је за Индеx Милас Кларић, дечји омбудсман.

Психолог Теа Брезиншхак из Поликлинике за заштиту деце и младих Града Загреба, истиче да интернет отвара врата за сусрет с различитим садржајима и особама, који може бити ризичан.

При томе су, напомиње, деца посебно рањива јер тек уче како да распознају тачне садржаје од нетачних, како препознати потенцијално опасне садржаје и контакте те усвајају знања о томе како се од њих заштитити.

Нагласила је како им је у томе незаобилазна подршка родитеља, наставника и других њима важних одраслих особа.

„Наводна појава ризичних онлине садржаја подсећа нас на оно што је у данашње време заправо увек важно имати на уму, а то је важност развијања критичности деце спрам онлине садржаја и контакта с особама с којима се сусрећу на Интернету те подучавања вештинама његовог сигурног коришћења“, навела је она.

Њен савет је да обавезно треба надзирати децу на интернету.

Иначе, у поруци коју су добила деца из једне загребачке основне школе, између осталог, стоји:

„Не дај боже да ти се инсталира јер онда си готов/а. Значи ако уђеш у неку слику плавог кита или хасхтаг плави кит или тако нешто онда ти дођу питања као осећате ли се лоше? Желите ли се убити и онда вам се аутоматски инсталира та игра, а кад вам се инсталира , не можеш је деинсталирати. Ако кажеш да не желиш да играти и покушаш да је деинсталираш, она ће хаковати твоје личне податке и све ће сазнати о теби. Како ти се зову родитељи итд. Пријетиће ти да ће ти убити родитеље (што стварно и хоће) и онда је један од изазова игрице да се пробудите у 4.20, други је да гледате хороре цели дан. И тако иде све горе и горе“

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*