Ураган Марија – најјачи за последњих 80 година – опустошио Порторико

0

УРАГАН Марија, најјачи који је погодио Порторико у протеклих 80 година, уништио је данас стотине домова, довео до нестанка струје на целом острву и изазвао велике поплаве, због чега би та америчка територија могла да уђе у још дубљу финансијску кризу.

Најмање девет људи погинуло је на Карибима у удару урагана Марија који је јутрос по локалном времену погодио југоисточну обалу Порторика, као олуја четврте категорије с ветровима брзине до 250 километара на час.

За сада нема података о смртним случајевима или тежим повредама на острву с 3,4 милиона људи, које ће, према прогнозама, бити угрожено ураганом између 12 и 24 часа.

То је други пут у две недеље да је ураган погодио Порторико, а сведоци наводе да је ураган Марија „уништио све што му се нашло на путу“.

Док су људи били у склоништима или сакривени у својим купатлима и орманима, ураган је обарао далеководе и телефонске предајнике, чупао дрвеће, обарао кровове и донео кишу од најмање 50 центиметара.

Власти су саопштиле да је више од 11.000 људи и 580 кућних љубимаца било у склоништима.

Острво су погодиле обилне поплаве, а многе улице претворене су у реке.

До 14 часова по локалном времену, ураган Марија је ослабио је прешао у трећу категорију, с ветровима до 115 километара на час.

Гувернер Порторика Рикардо Росело позвао је председника САД Доналда Трампа да прогласи стање катастрофе на острву, чиме би отворио врата помоћи федералне владе.

Електрична мрежа на острву била је у веома лошем стању и пре олује, док је финансијска ситуација била катастрофална на Порторику, оптерећеном дугом од 73 милијарде долара и тешким мерама штедње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*