Uskoro film o Vladi Divljanu

Otvorena platforma za finansiranje filma "Nebeska tema" Mladena Matičevića

0

UKOLIKO ste voleli večitog dečaka, muzičara Vladu Divljana, možete dati doprinos završetku snimanja filma „Nebeska tema“, koji govori o njemu, uključivanjem u grupno finansiranje na internet-platformi „Ingigogo“. Kampanja je počela danas, o čemu je bilo reči na konferenciji za novinare u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, na kojoj su govorili neki od aktera ovog dokumentarnog ostvarenja o životu neprežaljenog „idola“, scenarista i reditelj Mladen Matičević i muzičari Srđan Gojković Gile, Momčilo Bajagić Bajaga, Zdenko Kolar i Dušan Strajnić.

– Oko 80 odsto filma je urađeno, ostalo nam je još dve nedelje snimanja u junu i ako sve bude po planu, premijera će biti na jesen – kazao je Matičević. – Zato smo ušli u proceduru prikupljanja sredstava, standardnu u razvijenim svetskim kinematografijama, kada su u pitanju nezavisni filmovi. Na ovaj način svi koji su voleli Vladu mogu da učestvuju u filmu o njemu.

Gile je snimio dve scene, a treća je prekinuta zbog kiše:

– Radili smo dva dana na raznim lokacijama, veoma temeljno i detaljno. Snimio sam i Vladinu pesmu „Ona to zna“, sa Mikijem Ristićem iz „Darkvud daba“ na drugoj gitari. Nadam se da će Mladen rešiti ove probleme koji ga muče i da će nastaviti snimanje.

Bajaga je za film izabrao pesmu „Rusija“ iz Divljanovog opusa.

– Imao sam veliku odgovornost dok sam je radio sa Sašom Loknerom, Žikom Milenkovićem, Zoranom Alvirovićem i producentom Vojom Aralicom – priznaje Bajaga. – Veću nego kada radim svoju stvar, jer sam se trudio da napravim verziju koja i liči i ne liči na original. Nemam neku specijalnu ulogu u filmu, što mi odgovara, ali Vlada mi je bio baš dobar drug.

REDITELJ Mladen Matičević / Foto Anđela Stevanović

Najemotivnije obraćanje prisutnima, ali i učešće u filmu, imao je jedan od predvodnika jugoslovenskog novog talasa „Idola“ – Zdenko Kolar:

– Bio sam zatečen pozivom za učešće, jer nisam očekivao film o Vladi. Kada mi je Mladen ispričao o čemu se radi, bio sam ushićen. Onda sam se prisećao trenutaka sa Vladom i to me je baš pogađalo. Nije mi bilo lako. Poznavali smo se 50 godina, kao golobradi klinci smo maštali da postanemo rok muzičari, i recimo da smo uspeli u životu. Ovaj film će to i pokazati. Jedva sam se uzdržavao na snimanjima, pa i sada dok govorim, knedla mi je u grlu. I dan-danas imam grižu savesti da li sam mogao nešto više da učinim za Vladu.

Najmlađi među umetnicima je pevač benda „Strej dog“, Dušan Strajnić, koji je dobio čast da u pratnji cenjenog pijaniste Aleksandra Šandorova otpeva naslovnu numeru filma.

– Imao sam sreće jer mi je Mladen namenio ovu pesmu i što sam deo ovakve ekipe – tvrdi Dušan.

KAKO DOPRINETI DOKUMENTARCU?

SVI zainteresovani za finansiranje filma mogu to učiniti naredna dva meseca preko fejsbuk-stranice „Nebeska tema – film o Vladi Divljanu“, koja vodi do platforme „Indigogo“. Kratkom registracijom stičete pravo da internet platnom karticom uplatite određen iznos u rasponu od pet do 10.000 dolara, a shodno tome slede i pokloni – od „hvala“ na sajtu, preko razglednica, Divljanovih fotografija i albuma, do karata za premijeru, pa čak i pojavljivanja u filmu, potpisa na odjavnoj špici i večere sa rediteljem i dvoje protagonista.

J. POPOVIĆ, Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*