Ускоро наплаћивање уласка на Kалемегдан

0

Могуће је да ће се у некој од наредних година наплаћивати улаз на Горњи град Kалемегданске тврђаве, каже за Б92.нет градска секретарка за културу Ивона Јевтић.

Јевтићева је истакла да би то могло да се догоди у „наредном периоду“, односно вероватно за „наредних годину или две”.

Осим тога, она је истакла да се у том случају неће наплаћивати улаз на цео Kалемегдан, већ само на Горњи град, што ће, како каже, ЈП “Kалемегданска тврђава” донети већа средства.

Kако наводи, о томе је разговарала с директором ЈП “Београдска тврђава” Петром Андријашевићем, а одлуку о томе тек треба да донесе Управни одбор ЈП „Београдска тврђава“, који чине пет чланова и председник.

„Одлука још није донета, али постоји логика иза оваквог размишљања. У целом свету се улазак на најпознатије туристичке дестинације неког града наплаћују, а овако бисмо обезбедили већа средства за даљи развој“, рекла је Ивона Јевтић.

Тврђава и парк Kалемегдан представљају један од најважнијих симбола Београда, а у Горњем граду налази се више културно-историјских споменика попут Римског бунара, Сахат-куле и Победника.

Београдска тврђава подигнута је почетком 1. века као палисад са земљаним бедемима, да би се током векова развила у римски каструм, византијски кастел и средњовековну утврђену престоницу Српске деспототивне, да би на крају била аустријско и османлијско артиљеријско утврђење.

Након разговора Ивоне Јевтић за Б92.нет и објављивања текста из Града Београда стигло је саопштење, опширније на овом ЛИНKУ.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*