Успостављен неформални организациони одбор протеста

"Полиција мотри на све, има их јако пуно у маси у цивилу, снимају нас и прате свуда", каже за Данас саговорник из одбора. Ноћ после протеста у среду, одржан је састанак организационог одбора, још увек неформалног, а главна тема нам је била како да се што више студената алармира да узме учешће у демонстрацијама, као и како да се одбију упади разних група који би да преузму и воде протест.

0

То каже за Данас један од неформалних организатора Протеста против диктатуре, који је желео да остане анониман. Упитан због чега се инсистира на анонимности, саговорник Данаса је рекао да је процена да је за сада тако најбоље да остане, како се не би дало никаквих повода за компромитацију протеста. „Полиција мотри на све. Има их јако пуно у маси у цивилу, снимају нас и прате свуда. Док смо у среду увече били у кафићу, након протеста, да се договарамо о даљим потезима, одмах су се около створили и мотрили на нас све време“, прича наш саговорник.

Као једног од најозбиљнијих покушаја преузимања протеста, саговорник Данаса наводи Други круг Вука Јеремића, односно сарадника овог председничког кандидата Бранка Миљуша. Члан неформалног организационог одбора Протеста против диктатуре нам је пренео да су сви учесници демонстрација замољени да не носе никаква политичка обележја и ознаке организација којима припадају и да је то дало резултата. То је било очито на демонстрацијама у среду, јер за разлику од претходне вечери, у маси заиста није виђен ниједан „обележени“ активиста.

Иначе, међу демонстрантима виђени су и компромитовани српски националисти попут Радомира Почуче, Немање Ристића, осумњиченог за покушај терористичког удара у Црној Гори, као и познати српски националиста Теша Тешановић, изразито проруски и антиевропски активиста и водитељ емисије Балканинфо на Јутјуб каналу.

Срђа Поповић, некадашњи лидер покрета Отпор, нема никакве везе са Протестом против диктатуре, кажу за Данас сарадници Поповића. Они за наш лист тврде да извршни директор Центра за примењене ненасилне акције и стратегије (Канвас) није у земљи нити је у било каквом контакту са људима који уназад четири дана позивају студенте и грађане да се окупе, како би демонстрирали против актуелног премијера и будућег председника Србије Александра Вучића.

„Као што су Поповића повезивали са Љубишом Прелетачевићем Белим, председничким кандидатом, у смислу и да је усмерио активности Максимовића, тако то исто сада чине са Протестом против диктатуре. А ту нема никакве истине. Срђа Поповић већ дуго није у Србији и нема никакве везе са овим друштвеним феноменима и процесима“, објашњавају за наш лист сарадници Срђе Поповића.

Друга особа са којом су таблоиди повезали организацију протеста је Иван Маровић, такође, некадашњи лидер покрета Отпор, који годинама уназад живи и ради у Америци. Јуче нисмо успели да ступимо у контакт са њим да проверимо те тврдње, али Маровић је на свом Фејсбук профилу још првог дана демантовао такве наводе.

„Ма колико глупо звучало што морам ово да радим, али принуђен сам да демантујем писања Информера, Пинка и сличних пропагандних гласила о мојој улози у овим протестима. Не враћам се у Србију и немам везе никакве са овим протестима. Клинцима желим све најбоље, ово сам написао чисто ако има људи који су насели на пропаганду, нека знају да Иван Маровић није умешан у ове протесте ни на који начин, у питању је очајнички покушај да се деца представе као изманипулисана, а спонтани протест дискредитује. Што се мене тиче, консултоваћу се са својим адвокатом и видећу који су моји следећи кораци“, написао је Маровић.

С обзиром на то да је Маровић баш у тренуцима одвијања Протеста против диктатуре допутовао у Србију, он је тврдње о томе да је организатор демантовао и за магазин Њузвик речима: „Не играм никакву улогу у овим протестима. Ни ја ни Сорос. Ови протести су спонтани, то је очигледно, ако је неко заслужан за њих – то је Вучић, а не Сорос, Рокфелер, ХААРП и кемтрејлси.“

Процена учесника: Сигурно још седам дана
Лука Вишњић, студент Факултета политичких наука и један од покретача петиције за одбрану академске честитости, верује да ће се протест у наредном периоду одржати. „С обзиром да је протест почео спонтано и да нема организатора, веома сам задовољан одживом, пре свега, младих људи, али и других грађана. Колико ће да потраје и у ком правцу ће се развијати не могу да проценим, јер нисам организатор већ само учесник, али верујем да ће се протест у оволиком броју сигурно одржати у наредних седам дана. Током шетње се осећа позитивна енергија и мислим да је ово одличан почетак једне борбе која ће дуго трајати“, сматра Вишњић. Он каже да је могуће да ће захтеви бити проширени, јер се протесту прикључује све већи број грађана, који нису само студенти.

Подсетимо, прекјуче се појавила дужа листа захтева коју су подржали новосадски и београдски студенти којима се траже смене углавном у телима и медијима који су имали важну улогу у изборном процесу – РИК, РЕМ, РТС, РТВ, Маје Гојковић, председнице Скупштине због незаседања током избора, а наговештен је и захтев за ванредним парламентарним изборима.

Чедомир Јовановић: За мене су студенти увек у праву
Опозициони председнички кандидати подржавају захтеве и протестаната широм Србије „Против диктатуре“ и сматрају их реалним и остваривим. Организатор протеста и даље јавности није познат, ако га уопште и има, власт и режимски медији користе ту празнину и оптужују опозиционе лидере да стоје иза протеста, што они негирају.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, за Данас каже да су захтеви студената праведни и да гађају у срж проблема.

– И сами смо готово идентичне захтеве подносили и пре и током избора. Захтеви су реални, а успех зависи од снаге студената и колику ће подршку имати. Што се Двери тиче, нашу подршку имају. Не стојим иза протеста – наводи он.

У Изборном штабу Саше Јанковића нисмо успели да добијемо одговор на ова питања, али су нам извори блиски штабу рекли да им захтеви протестаната на први поглед делују реално и оствариво, али уз констатацију да њиховим испуњавањем тешко да би се променио начин владања Александра Вучића „који перфидно урушава институције, а тихо заводи терор над непослушнима“.

Поводом спекулација о Јанковићевој умешаности у организацију протеста, саговорници Данаса кажу да су медијски написи и изјаве министра полиције Небојше Стефановића још један доказ да имамо недемократску, ауторитарну власт чији се крај приближава.

У ЂБ Саше Радуловића кажу за наш лист да су сви захтеви веома реални, аргументовани и погађају суштину проблема. „Од испуњавања формално истакнутих захтева зависи да ли можемо да имамо демократске изборе. Власт која је толико сигурна у своју надмоћ, која мисли да медији треба да буд слободни, која не манипулише грађанима и не краде изборе не би имала проблем да испуни захтеве младих“, кажу у ЂБ. А када је реч о умешаности опозиције у организацију протеста, негирају учешће у томе.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП и један од лидера студентских протеста деведесетих, за наш лист наводи да сада студентски протест не говори само о власти, већ и о нашој опозицији.

– Данас студенти раде оно што опозиционе странке, а ни опозициони председнички кандидати нису желели или знали да ураде у изборној кампањи. Зато је терет који студенти носе тежи од нашег, за све неуспехе за које смо, пре свега, одговорни ми, а не Вучић. Увек сам веровао да млади са својом енергијом могу више од било кога у нашем друштву. Док сам био студент и водио протест нисам размишљао колико је реално то што радим, већ сам сваке секунде себи постављао питање колико треба да радимо да се наши циљеви остваре. Не желим да се мешам у протесте студената, ни да се поред свих који то данас раде гребем о њих. За мене су студенти увек у праву, каже Јовановић.

Шешељ подржао три захтева

„Радикали подржавају три захтева студената, а на првом месту је то смена руководства РТС и РТВ, јер је реч је о неморалним људима без карактера који се продају за новац и који никада нису савесно обављали свој посао. Други захтев студената који подржавамо је смена комплетног руководства РЕМ-а , с тим што бисмо ми проширили тај захтев, тако што бисмо тражили да се у Србији врати систем државне телевизије, са вишестраначким управним одбором и контролним телом, које би контролисало електронске медије. Подржавамо и проверу бирачких спискова, док смо сагласни са студентима да треба сменити чланове РИК-а, али не све“, изјавио је јуче на прес-конференцији Војислав Шешељ, лидер радикала. „Оно што не подржавамо јесте учешће Жена у црном“, додао је Шешељ. Он је демантовао да ће се повући са чела странке због неуспеха на председничким изборима.

ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*