УСРЕД ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Србин не може бити директор балета у Сплиту

0

Србин не може бити директор сплитског балета -поручено је позоришном редитељу Ивану Леу Лему, који је био кандидат за интенданта Позоришног савјета Хрватског народног позоришта.

Лемо је казао да му је „пара почела излазити на уши“ када му је речено да „Србин не може бити на челу балета“.

– Пишем овај цитат згрожен над самим собом и чињеницом да овај детаљ морам учинити јавним, али то је „био окидач“ . Уопште није важно што је дотични потенцијални директор балета Хрват, рођен у Београду, хрватски држављанин и вишеструки добитник највећих награда хрватског глумишта, већ је важно да се на такав начин не смије разговарати – навео је Лемо.

Ријеч је о Леу Мујићу, који користи екавицу, па се градски вијећник са листе „Моста“ Јосип Маркотић запитао због чега би Лемо био најбоље рјешење за сплитски ХНК.

Сплитска власт, предвођена Андром Крстуловићем Опаром и његовим партнером Жељком Керумом, намјерава да постави нове чланове Позоришног савјета.

Лемо је био једини кандидат за интенданта, а прије саме кандидатуре имао је и састанке са представницима власти. Међутим, „случај Мујић“ осујетио је такву могућност.

Он је и прије овог случаја најавио могућност да од његовог избора не буде ништа, јер га уцјењују да не постави одређене људе за директоре драме, опере и балета, већ да слуша политичке жеље.

Жељко Керум инсистира да директор опере буде вијећник Јуре Бучевић.

Керум је познат по својим антисрпским испадима. Својевремено је, гостујући у емисији „Недјељом у два“ на ХРТ-у, поручио да не жели Србина у својој породици.

 

 

 

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*