УСТАШKА ХИСТЕРИЈА: Србима забрањују да летују у Хрватској!

0

Ново хрватско лудило – најављују клање Срба јер им наводно подмећу пожаре!

У великом делу хрватске јавности се због пожара који су овог лета захватили Далмацију већ неко време шири права антисрпска хистерија. Десничарски медији шире теорије завере у којима без икаквих доказа тврди да су пожари доказ “специјалног рата” против Хрватске који, наравно, воде – Срби. Иде се дотле, да се чак тражи да се Србима забрани летовање у Хрватској, а на друштвеним мрежама су коментари такви да се отворено позива на клање Срба.

Најапсурдније је притом да се заправо једини пожар који је ове године подметнут због мржње према неком народу односи на случај 25-годишње Хрватице која је приведена јер је у недељу вече у Бргуду, месту на бенковачком подручју, подметнула пожар због мржње према српском становништву на том подручју.

Kоментаришући све ово за “Ало!“ председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апеловао је на ЕУ да хитно пошаље поруку хрватским властима да је неприхватљиво да се трагедија коју су изазвали пожари користи како би се Срби поново прогласили дежурним кривцима. Линта је изнео и сумњу да заправо Хрвати намерно подмећу пожаре само да би имали за шта да окриве Србе.

– Све више се ствара атмосфера да је сваки Србин потенцијални пироман што може довести до физичког обрачуна са преосталим Србима и напада на њихову имовину – упозорио је Линта. Према његовим речима, очигледно да проусташке снаге у Хрватској настоје да трагедију коју су изазвали пожари искористе за додатно ширење антисрпске хистерије с циљем да преостали Срби у страху да своју безбедност и безбедност своје имовине донесу одлуку да се иселе или асимилују.

– Проусташке снаге и велики део Хрвата не узимају у обзир чињеницу да је овог лета било више од 200 пожара и да се досада за свега 10-ак њих зна узрок – напомиње Линта.

Он указује и да се у Хрватској недовољно истиче да је седам пожара у Дубрави код Шибеника крајем јула намерно подментула 51-годишња Хрватица које је ухваћена, као и да су велики пожар у селу Бргуд код Бенковца, у коме већином живе Срби, подметнуле двије Хрватице из разлога међунационалне мржње.

– Намеће се по себи питање да ли проусташке снаге намерно изазивају пожаре да би могли да поново оптуже Србе да мрзе Хрвате и да хоће да униште Хрватску – рекао је Линта.

Штрбац: Увек смо им ми криви

Саво Штрбац, председник Документационо информационог центра „Веритас“ каже да је Хрватима најлакше да за све окриве Србе.

– Увек је лакше бацити кривицу на некога него признати одређене системске грешке или чињеницу да по оваквим пакленим врућинама и сушама свашта може да изазове пожар па и један опушак. Њима је најбоље наћи оправдање тако што ће све свалити на Србе. Приводили су они чак 17 људи због тих пожара, али када је неко Хрват онда је он душевни болесник и одмах га пуштају, а када су питању српски клинци који су признали да су запали траву па им се све отргло контроли, они су задржани у притвору. Пироманија је болест, није одлика националности. Ови пожари нису само хрватска карактеристика, има их широм света и Европе, па је смешно да они мисле да имају пожаре само јер им неко односно Срби раде о глави – каже Штрбац.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*