УСТАВНИ СУД ПОТВРДИО! Нема ријалитија пре 23 сата!

0

Уведене драстичне мере.

 

Уставни суд Црне Горе није прихватио иницијативу за оцену уставности емитовања ријалити програма, саопштено је из Агенције за електорнске медије.

Решењем је утврђено да је обавеза да се ријалити програми означавају са ознаком 18 и емитују искључиво у периоду од 23 до 6 часова, не представља цензуру и да је пропорционална легитимном циљу.

“Агенција је 2016. године усвојила наведену норму, у циљу заштите малолетника од програмских садржаја који могу угрозити здравствени, морални, интелектуални, емотивни и социјални развој детета кроз унапред јасно и видно означавање таквих садржаја и дистрибуције на начин за који је најмање вероватно да ће га дете користити”, истакли су из АЕМ-а.

Зорица Дукић открила шта је Гастоз радио са Далилом!

Том приликом Агенција је ценила два опречна интереса, а то су јавни интерес односно право на заштиту малолетника и право, односно слободу емитера на комерцијално пословање.

Уставни суд Црне Горе је оценио да ограничење слободе емитера, да ријалити програмске садржаје може емитовати само након 23 часа, има легитиман, квалификовани и општи интерес.

Такође, Уствани суд је оценио и да је наведена мера пропорционална важности питања заштите малолетника те да не угрожава начело једнакости гарантовано Уставом Црне Горе.

 

ЦДМ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*