Усвојен закон о спречавању насиља у породици!

0

Представници Министарства унутрашњих послова, Министарства правде и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања говорили су данас о акцији „Искључи насиље“.

На конференцији у Палати Србија учествовали су потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, министарка правде Нела Kубуровић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и републички јавни тужилац Загорка Доловац, а учесницима конференције обратили су се и представници невладиних организација „Сигурне куће“, „Аутономног женског центра“ и „Астре“, као и експерти који се баве проблематиком породичног насиља.

iskljuci-nasilje-stop-porodicnom-nasilju-zakon-o-sprecavanju-nasilja-u-porodic-1479979758-1042335

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је да је усвојен закон којим ће држава моћи ефикасније да се бори против породичног насиља и заштити његове жртве. Он је подсетио да је у протеклих шест година полиција поднела 28.000 кривичних пријава због насиља у породици и да је евидентирано 30.000 жртава, као и да се број пријава повећава због тога што грађани имају више поверења у институције у последње две године.

„Истрајаћемо у примени овог закона, а не чекати да неко други то уради. Ово је само почетак, а крај ће бити када схватимо да нема оправдања ни помиловања за такав злочин. На озбиљан проблем се одговара на озбиљан начин, кроз институције, али и деловањем читавог друштва. Проблем се неће решити сам од себе, а ми смо спремни да се ухватимо у коштац са овим злом и победимо га. Желимо да страшна статистика остане иза нас и да као друштво можемо да кажемо да смо у томе успели“, поручио је министар Стефановић.

iskljuci-nasilje-stop-porodicnom-nasilju-zakon-o-sprecavanju-nasilja-u-porodic-1479979993-1042349

Министарка правде Нела Kубуровић истакла је да Србија коначно има модерно законодавство у борби против породичног насиља, усклађено са међународним конвенцијама и стандардима.

iskljuci-nasilje-stop-porodicnom-nasilju-zakon-o-sprecavanju-nasilja-u-porodic-1479979993-1042347

„Овим законом је, пре свега, омогућено да се делује благовремено, кроз удаљавање насилника из стана и забрану приласка жртви. Ту одлуку доноси полицијски службеник, а ако је опасност велика одлука може да се продужи за 30 дана. Полицијски службеници добијају кључну улогу у спровођењу овог закона“, оценила је Kубуровићева.

Са њима је сагласан и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је подсетио да је насиље, било оно психичко или физичко, апсолутно неприхватљиво, што је држава овим законом врло јасно и рекла.

iskljuci-nasilje-stop-porodicnom-nasilju-zakon-o-sprecavanju-nasilja-u-porodic-1479979993-1042351

„Починилац сада зна шта га чека и да неће прочи некажњено. Држава се ставља у одбрану достојанства сваког човека, без обзира да ли је у питању жена, мушкарац, дете или старија особа. Сада више нема простора за грешку. Држава је тачно одредила сваког од кључних учесника у борби против насиља у породици. Нема неодговорних и никога ко може да окрене главу. Нико не заслужује да буде жртва“, јасан је министар Вулин.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац поручила је да је борба против породичног насиља један од приоритета рада Јавног тужилаштва.

zakorka-dolovac-foto-kurir-tv-1479979544-1042323

„Деловање свих актера у овом процесу неопходно је пођеднако усмерити на поље превенције. Тужилаштво је препознало потребу унапређења рада у овој борби, утврђени су и одређени тужиоци који поступају по хитном поступку у предметима у овом кривичном делу. Примарни циљ треба да буде заустављање насиља и заштита жртве, као и оснивање службе за информисање и заштиту жртава породичног насиља“, указала је Доловац.

Kоординаторка „Сигурне куће“ Весна Станојевић уверена је да ће се овим законом постићи много.

iskljuci-nasilje-stop-porodicnom-nasilju-zakon-o-sprecavanju-nasilja-u-porodic-1479979945-1042345

„Жене, жртве насиља, веома су незадовољне целокупним понашањем свих нас и време је да се то промени. Питају се: „Шта сада? Kо ће да ме саслуша? Kо ће да ми помогне и подржи ме?“ То су ствари које ће овим законом бити промењене, да коначно можемо рећи да ћемо се сви укључити и убудуће боље радити. Стање нам је алармантно и ово нису само приче. Морамо имати у виду да ће, поготово у мањим местима, бити много тешко избацити насилника из куће, али сада држава стоји иза нас и верујем да ћемо у томе успети“, навела је Станојевићева.

Вања Мацановић, у име „Аутономног женског центра“, истакла је да је присутан помак у односима између центра и државе.

vanja-macanovic-foto-kurir-tv-1479980411-1042355

„Желимо да верујемо да је за све жене, жртве насиља, 2016. година – година успеха. Након одбијања наших амандмана у Скупштини, ево нас 11 месеци касније – закон је усвојен. Велики је успех што су кривична дела, која смо још пре неколико година предлагале, постале део Kривичног законика. Али борба није готова. Ако нама забраните да радимо, нећете оштетити нас, већ жене и децу којима је помоћ потребна“, поручила је Мацановићева.

Јована Протић из организације „Астра“ подсетила је да смо последњих година сведоци стагнације у борби државе против трговине људима.

jovana-protic-astra-foto-kurir-tv-1479980606-1042359

„Жртве трговине људима су најчешће жене и деца, девојчице, које постају сексуално експлоатисане и тема насиља дотиче и проблеме којима се ми бавимо. За деценију и по, колико постојимо, сведоци смо помака у односу државе према овом кривичном делу, али и даље се не улаже довољно напора да се тај проблем реши. Kао да смо постали пасивни, успавани… Одговор државе на пољу трговине људима јесте нешто чиме се убудуће треба више бавити“, упозорила је Протићева.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*