Uz Čankovu zastavu vijoriće se i srpski grb

0

U Vojvodini mnogo toga nije jednostavno mada izgleda možda idilično. Tako pokrajina nema samo nacionalne manjine nego „nacionalne manjine – nacionalne zajednice”, njena skupština ne donosi samo „odluke” već i „pokrajinske skupštinske odluke”, a sada je nadomak toga da pored „simbola” koristi i svoje „tradicionalne simbole”.

Svi ovi pojmovi postoje u Statutu APV, a dve zastave i dva grba detaljno su tu i opisana, mada se na jarbolima u Vojvodini zasad vijori samo trobojka s tri zvezdice, kao što se isključivo koristi i grb s tri polja koja simbolizuju Bačku, Banat i Srem. Oni su, u političkom žargonu, poznati i kao Čankovi simboli, dok se tradicionalni, koji zasad postoje samo na papiru, u statutu, vezuju za Srpsku Vojvodinu i revolucionarnu 1848/1849. godinu. Ali ukoliko Skupština APV 15. septembra usvoji predlog svog odbora za pitanja ustavnopravnog položaja, koristiće se ravnopravno i tradicionalni simboli.

Predsednik Skupštine Ištvan Pastor zakazao je za taj datum sednicu parlamenta, odmah posle preksinoćnog sastanka odbora na kojem je utvrđen predlog odluke o izgledu i načinu korišćenja simbola i tradicionalnih simbola APV. Tekst je utvrđen po nacrtu koji je dostavila pokrajinska vlada, ali je delom izmenjen na sugestije dr Slobodana Orlovića, profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu i člana odbora iz reda stručnjaka. Precizirane su kazne za nepoštovanje odluke i dopunjen je jedan član nacrta kojim se omogućava da tradicionalna zastava (crveno-plavo-bela) može da ima i tradicionalni grb u sredini, iako to nije statutarni opis trobojke.

Upravo to je jedna, ali ne i jedina zamerka Čankovog LSV-a, čiji poslanik Branislav Bogaroški smatra da se odlukom ne može menjati ono što je zapisano u Statutu. Orlović pak ukazuje da su i grb i zastava iz 19. veka legalni, statutarni, pa legalnim smatra i korišćenje zastave s grbom.

Svađa LSV-a i PS zbog referenduma
Tradicionalni simboli APV posvađali su još jednom ligaše i Vulinove socijaliste. Pokret socijalista reagovao je na pisanje poslanika LSV-a Đorđa Stojšića na „Tviteru”: „Nema razloga da i u Vojvodini narod na referendumu ne odluči kakvi će biti simboli…” Vulinovi su zatražili da LSV odgovori na kom su to referendumu doneli „takozvanu zastavu i takozvani grb APV” i podsetili kako je Čanak 1990. predlagao da bi za predsednika Srbije trebalo kandidovati Ota Habzburškog. Liga im je, nazivajući ih „Mirinim pudlicama” i „Vučićevim prilepcima”, poručila da, kad sami izađu na izbore i osvoje makar jedan glas, imaju i mišljenje, a PS je uzvratio da je najvažnije to što su sa koalicionim partnerima iz SNS-a „najzad oslobodili Vojvodinu od Nenada Čanka”.

Ligaši se generalno ne mire s tim da APV ima i tradicionalne simbole. Kada su oni uneti u statut 2014. godine, LSV zbog toga i nije podržao njegovo usvajanje. „Tradicionalnim simbolima proglašeni su neki simboli koji to nisu”, smatra Bogaroški i ističe da iza te priče mora stojati stručna javnost, a da se LSV konsultovao s Muzejom Vojvodine. „Em što su sporni sami simboli, em što je krajnje neuobičajeno da jedna regija ističe dva grba i dve zastave ravnopravno”, dodaje.

Prošle godine, kad su na vlasti još bili DS–LSV–SVM, skoro identičan predlog stigao je pred poslanike, ali nije izglasan jer je LSV bio protiv, a njihovi koalicioni partneri iz DS-a su se na samoj sednici skupštine predomislili, zbog čega nije bilo potrebne dvotrećinske većine.

Demokrate sada iz opozicije poručuju da će još razmotriti predlog i pokušati da ga poboljšaju amandmanima. Smeta im reč „tradicionalni”, mada su svesni da je to određeno statutom, za koji su i sami glasali pre dve godine. Poslanik DS-a Goran Paunović kaže da bi on više voleo da se ti simboli zovu istorijski ili prvi.

„Ovi koji su predloženi najbliži su simbolima srpskog vojvodstva iz 1848. i prvi su korišćeni uz naziv Vojvodina. To je istorijska činjenica, sve ostalo je problematično”, ističe Paunović.

Vladajući naprednjaci i socijalisti, pa i Pastorov SVM iz te koalicije, podsećaju da je donošenje ove odluke obaveza iz statuta koja kasni. „Nadoknađujemo posao koji smo propustili u protekle dve godine, ne uvodimo ništa novo”, ističe Pastor, koji podseća i da je oko skoro identičnog teksta u prošlom sazivu uspostavljen načelni dogovor.

Primedbe da stručna javnost nije konsultovana oko tradicionalnih simbola, poslaniku SNS-a Milenku Jovanovu deluju „pomalo licemerno”. „Ranije ne da nisu konsultovani stručnjaci, već simboli nisu bili zasnovani ni na jednom pravnom aktu, već na volji većine. Da se sad ne vraćam na Bogišića koji je rekao: ’Što se grbo rodi, ni vrijeme ne ispravi.’ Pravo pitanje je zašto ovo dosad nije završeno, a ne kako treba da izgledaju simboli ili da li nam treba jedan ili dva. Pričamo o obavezi da sprovedemo ono što piše u statutu”, navodi Jovanov.

Iako podržavaju predlog, socijalisti nagoveštavaju da nisu sasvim zadovoljni. U redu je što se sprovodi statut, ali poslanik SPS-a Pavle Budakov smatra da je „malo neuobičajeno” da postoje dva grba i dve zastave APV. Kaže, treba razmisliti o nekom trećem simbolu kad dođe do promene Ustava Srbije i potencijalno Statuta Vojvodine.

Na sabiranje dvotrećinske većine uticaće opozicioni radikali, koji su i prošle godine najavili podršku predlogu. Oni, kako kaže poslanica SRS-a Smiljana Glamočanin Varga, „jedva čekaju” da se zavijori zastava Srpske Vojvodine ispred zgrade vlade i Skupštine APV, ali su istovremeno za ukidanje Čankovih simbola.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*