Уз велику помоћ Емира Кустурице данас у Њујорку отварање изложбе о Јасеновцу!

0

Изложба „Истина о Јасеновцу – право на незаборав“, поводом 75 година од формирања овог усташког злогласног логора, биће отворена данас у Њујорку на Дан Холокауста и православни празник Свети Сава.

Изложба, која је најављена као највећа поставка о Јасеновцу приређена икада у иностранству обухвата 180 паноа са текстовима Међународне експертске групе историчара, 25 скулптура вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић, 21 цртеж Драгана Јеловца и аутентичне предмете из Меморијалног центра Доња Градина.

Поставка, која ће бити изложена до 30. јануара, обухвата грађу из архива Израела, Њемачке, САД, Италије, Норвешке, Хрватске, Републике Српске и Србије.

Организатори изложбе су Институт за Холокауст из Израела и Институт за Јасеновац из Њујорка, уз подршку Министарства спољних послова Србије и Израела.

Најављено је да ће се присутнима, на отварању, обратити свјетски познати српски режисер, Емир Кустурица.

Сутра ће бити отворена Научна конференција „Историјска радионица – Јасеновачки магнум кримен“ на којој ће као предсједавајући говорити професор Гидеон Грајф.

Копредсједавајући су и професор историје на „Медгер Еверс“ колеџу у Њујорку Бери Литучи, истраживач Центра „Симон Визентал“ Кнут Флувик Торесен и директор Етнографског института САНУ Драган Радојичић.

Фото: ИН4С

О намјери да буде одржана комеморативна манифестација у Њујорку, јавност је упозната у јулу прошле године током предвања професора Грајфа у Андрићевом институту у Вишеграду, као и на Филолошком факултету у Београду, којим су присуствовали представници Народне скупштине Србије и Јасеновачког одбора Светог архијерејског Синода Српске православне цркве.

Услиједило је потписивање Меморандума о разумијевању између Андрићевог института, Института за Холокауст из Тел Авива, Института за Јасеновац из Њујорка, Института за упоредно право и Етнографског института САНУ у Министарству спољних послова Србије, уз присуство српског шефа дипломатије Ивице Дачића и амбасадора Израела у Србији Алоне Фишер Кам.

Један од сљедећих заједничких корака биће Конференција о Холокаусту и геноциду у НДХ, која ће бити одржана у априлу у Андрићграду.

У злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата усташе су убиле 700.000 људи, међу којим 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, те 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је убијено 20.000 дјеце.

 

 

 

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*