Узбуна: Службе вијају терористу ИСИСА по Београду

0

Сазнања српске полиције да се на територији Београда налази најчувенији припадник ИСИС-а, Абдул Басет ел Сароут из Сирије, подигла су све домаће безбедносне структуре на ноге!

Верује се да је у престоницу стигао заједно са мигрантима, а како за „Ало!” тврде стручњаци за безбедност, места за панику нема, јер нико од њих не очекује терористичке акције које би могао да организује Сароут и пре им изгледа да се склонио из Сирије због тренутне ситуације у тој земљи.

Проф. др Душко Томић, шеф Kатедре за безбедност Факултета за инжењерски менаџмент, да било какво оперативно сазнање о угрожавању националне безбедности укључује не само акције полиције већ свих наших безбедносних структура.

– Наше службе раде. На било какву расположиву информацију оне се стављају у стање потпуне борбене готовости за извршење сваког задатака. Истовремено, наше службе не износе у јавност своја сазнања, због тога што би то реметило њихов оперативни рад на терену – казао је проф. др Томић.

Момир Стојановић из Одбора за контролу служби безбедности Скупштине Србије наводи за „Ало!” да тако истакнути члан ИСИС-а није без помоћи иностраних центара моћи који имају интересе у његовој земљи. Наш саговорник не очекује било какве терористичке акције ИСИС-а у Београду због регистровања Абдула Басета ел Сароута на нашој територији.

– Појављивање Абдула Басета ел Сароута из Сирије на нашој територији покушај је западних моћника који имају своје интересе у Сирији да га извуку из те земље и у некој другој фази га врате да одигра улогу. Такође, постоји могућност да је склоњен због своје велике препознатљивости у властитој земљи и његов боравак у Београду не може се довести у везу са тим да би он могао да угрози наше грађане и објекте. Јер припадници ИСИС-а нису креатори своје судбине, већ су у у рукама моћних држава чији се интереси преклапају у Сирији – објашњава Стојановић и додаје да верује да је Сароут у директном контакту са, на пример, америчким обавештајно-безбедносним системом.

– Постоји могућност да су га они извукли са ратишта у Сирији због консултација или је сам, поставши свестан последица потписаног примирја између Вашингтона и Москве, постао схватио које би то последице могло да има по њега и зато је дошао у Србију – објашњава наш саговорник.

Подсетимо, српска полиција већ неколико дана интензивно трага за Абдулом Басетом ел Сароутом из Сирије, истакнутим припадником ИСИС-а, за ког се верује да је илегалним каналима са мигрантима ушао у нашу земљу и да се тренутно крије на територији Београда. Сароут се сматра лидером сиријских побуњеника у свом родном граду Хомсу, врло је популаран у Сирији, а био је голман у некадашњој фудбалској репрезентацији те земље!

На самом почетку побуне у Сирији прикључио се снагама опозиције. Био је њихов истакнути активиста и управљао је војним акцијама наоружаних снага опозиције. Међутим, прикључио се ИСИС-у након што је оптужио опозицију да је издала сиријску револуцију. Због своје популарности и борбе против режима у Сирији о њему су снимани и бројни филмови. Један од њих је „Повратак у Хомс”, документарац из 2013.

Нико не зна како је ушао у Србију!

Добро обавештен извор „Ало!” навео је да за сада нико не зна како је Абдул Басет ел Сароут ушао у нашу земљу и дошао до Београда. – Према подацима којима располажемо, реч је о важном члану терористичке организације ИСИС. Не зна се ни да ли је наоружан, нити да ли је у нашој земљи по неком специјалном задатку, ни да ли му је намера да настави даље – објашњава он.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*