Ужице: Отказан концерт „Џа или бу“ због песме „Диктаторе“!? Организатор негира!

Након отказивања концерта Влада Георгијева у Смедереву пошто је он подржао председничку кандидатуру Саше Јанковића, концерт групе Џа или бу, који је био заказан за 11. март у Градском културном центру Ужице, отказан је.

0

Како тврде чланови тог бенда, концерт је отказан такође политичких разлога, односно због њихове песме „Диктаторе“ која алудира на премијера Александра Вучића.

С друге стране, Јелена Васовић, в.д. директора ГКЦ Ужице, демантује оптужбе и тврди да наступ бенда није отказан, него је одложен због техничких, организацијских и финансијских проблема.

– Концерт је отказан уз образложење да не смеју да нас угосте. Речено нам је да не можемо да наступимо из познатих разлога и, претпостављам, да је то због наше песме „Диктаторе“. То нам није речено директно, али нам је речено да не смемо да наступамо због наших песама и да они не смеју да нас угосте – рекао је за Данас Дејан Милојевић, члан и менаџер бенда Џа или бу. Он је додао да је безочна лаж да су им нудили друге термине и да нису могли да наступе 11. марта.

– Концерт је био уговорен за 11. март и најављен на Фејсбук страници ГКЦ Ужице, али они су најаву касније избрисали и јавили нам да морамо да откажемо концерт, зато што они не смеју да нас угосте – каже Милојевић. Истакавши да су се, из истих разлога, концерти тог бенда и раније отказивали, он је додао да бенд због тога није могао летос да наступи на десетак концерата.

– У Студентском граду у Београду, дан уочи наступа, речено нам је да не би требало да певамо песму „Диктаторе“, на шта смо пристали, али концерт су ипак отказали, јер су се плашили да ће ћемо ту песму извести, што бисмо ми и урадили – објаснио је Милојевић, а потом додао:

– Не да смо се вратили у деведесете, него су се овакве ствари дешавале само у време власти Чаушескуа. Овакав мрак није био ни за време Милошевића, јер смо тада наступали, а на РТС-у су се пуштале наше песме, без обзира на то што смо певали против њега, али ово сада је страшно. То је диктатрура. Утерали су људима страх у кости.

Међутим, Јелена Васовић (СНС), в.д. директорка ГКЦ Ужице, казала је за Данас да концерт није отказан, него је одложен из „техничко-организационих и финансијских разлога“.

– Термини који су одговарали бенду и нама једноставно се нису подударали и нисмо могли да пронађемо заједничко решење о томе када би требало да буде организован концерт, а нисмо били ни у финансијској могућности да га платимо. Договорили смо се да концерт одложимо и да касније поново преговарамо – рекла је за Данас Васовић и додала да је „програм у тој установи био згуснут, због других концерата који су планирани за 8, 14. и 24. март“.

Она је потврдила Милојевићеве речи да је концерт био договорен за 11. март, али да та установа није штампала улазнице и плакате, а потом навела да је исти бенд гостовао у тој установи 2013. године.

На Милојевићеве тврдње да је концерт отказан из политичких разлога, ко и на његову претпоставку да је песма „Диктаторе“ главни разлог за отказивање концерта, Васовић је узвратила:

– Претпоставке нећу коментарисати, али концерт није одложен из политичких, него из организационих, техничких и финансијских разлога“.

Хапшење члана бенда

То што се догодило Влади Георгиеву, нама се догодило много раније. Уочи прошлих избора, пустили смо песму „Диктатор“ као реакцију на хапшење нашег певача Небојше Симеуновића Сабљара, због наше интерне шале са мајицом на којој је силуета Вучића са прекрштеним рукама у мети. Они су то видели на интернету и привели га у службу за вискотехнолошки криминал, под отпужбом за угрожавање безбедности премијера – рекао је Милојевић.

ГКЦ Ужице: Концерт Џа или бу није ни био заказан

Управа Градског културног центра Ужице је саопштила да концерт бенда Џа или бу „није био заказан, па самим тим није могао да буде отказан“. Међутим, бенд тврди да је наступ, који је требало да буде 11. марта, „отказан под притиском СНС, због песме Диктаторе“.

– Градски културни центар је договарао термин концерта са представницима овог музичког састава, али коначан договор није постигнут. Град Ужице је увек био отворен за слободно уметничко изражавање у свим пољима, па и у музици – саопштила је управа те ужичке установе, уз подсећање да је група Џа или бу гостовала 2013. године у тој установи.

– Овом приликом, још једном са задовољством, позивамо овај састав да наступи у Ужицу у првом слободном термину – закључује се у саопштењу управе ГКЦ Ужице.

Међутим, бенд Џа или бу, на својој интернет страници, тврди да је њихов концерт у Ужицу отказан, уз фотографију на којој су чланови те групе и натпис „Забрањено!!!“.

– Концет је отказан под притиском СНС-а. Ово је већ трећи наступ који је отказан по политичкој основи. Разлог је песма Диктаторе која се налази на последњем албуму Седма Сила – пише на званичној интернет страници тог бенда.

– Први отказан наступ био је у Дому културе Студентски град Београд. После отказивања концерта у Ужицу, покушано је да се концерт премести на неко друго место али, из страха, ниједан клуб није смео да организује овај концерт. Морамо да напоменемо да смо већ десетак пута одбијени да уопште покренемо причу о организацији концерта, а све по истој основи – наведено је у саопштењу групе Џа или бу.

Н. Ковачевић, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*