Vacić: SRPSKI VITEZOVI DA ŠTITE SRPSKU NEJAČ

0

Bruji cela Srbija zbog jezive scene iz beogradskog tramvaja. Svako normalan sa gnušanjem je odregovao na scenu, u kojoj mator konj, koji volu može rep da isčupa, napada usamljeno i nezaštićeno žensko dete. Gnuša se Srbija na bezumno nasilje, i izostanak reakcije na isto, od strane svih prisutnih u tramvaju.

Ruku na srce, na snimku pored manijaka i njegove žrtve vidimo samo par starijih gospođa, od kojih se teško može očekivati da fizički spreče napasnika. Ono što zabrinjava i što zbunjuje je izostanak bilo kakve reakcije. Ni povika, ni reči, ni poziva na telefon…

Lično odbijam da verujem da bi epilog ovoga nemilog događaja bio isti da se u vozilu našao bar jedan mladić. Duboko sam ubeđen da srpska omladina nije podlegla duhu materijalističkog individualizma, i da još poznajemo kategorije čojstva, junaštva, sabornosti i solidarnosti. Siguran sam da viteštvo nije zaboravljeno među Srbima.

Oduvek sam se trudio da svojim ličnim primerom pokažem i ukažem na potrebu da se slabiji zaštite i da se svakome u nevolji pomogne. Drugačije ne umem, i ne mislim da drugačije treba. Moja generacija je rasla na knjizi o „Tri musketara“ u kojoj je glavni moto: „svi za jednog – jedan za sve“.

Verujem da ako se svako prema svojim mogućnostima suprostavi nasilju, isto možemo u mnogo navrata sprečiti. Kako smo učili iz „Gorskog vjenca“: „tiranstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija“.

Apelujem, da ne smemo zaboraviti svete reče: ,,Ljubi bližnjega svog kao sebe samoga.“

A ti „bližnji“, nisu samo naši roditelji, sestre, braća, prijatelji. Bližnji je svaki komšija, sugrađanin, sunarodnik… A svaka žrtva nasilja treba zaštitu, zato ne smemo biti gluvi i slepi, onda kada je neophodno da reagujemo.

Apelujem na sve građane Srbije da kada vide, da je neko napadnut, povređen i slično ne okreću glavu, već da u skladu sa svojim mogućnostima reaguju. Nije bitno da li ćete uzbuniti okolinu, pozvati miliciju ili na neki drugi način sprečiti napasnika, bitno je da reagujete.

Po uzoru na praksu u bratskoj nam Rusiji, gde mladi rodoljubi u manje sigurnim delovima grada svojim prisustvom uspevaju da preduprede razbojništva i napastvovanja, Srpska desnica na čijem sam čelu, spremna je da se stavi na raspolaganje našim sugrađanima i da im pruži neophodnu zaštitu.

Želimo da viteštvo vratimo u srpsku svakodnevnicu, na naše ulice i zaštitimo slabije. A viteški je otpratiti uplašenu komšinicu na putu od stanice do kuće, viteški je pomoći komšiji, sugrađanu u nevolji. Sramota je okretati glavu, jer je otpor nasilju i bezumlju kao ovom koje smo videli u gradskom prevozu, naša dužnost. Srpska desnica se u svom porogramu zalaže za proširenje instituta „nužne odbrane“ kako lica koja se zaštite od napadača ubuduće ne bi odgovarala za svoju odbranu.

Solidarnost u odbrani i teškim situacijama nas čini ljudima.

Miša Vacić

Nacionalist

POSTAVI ODGOVOR

*