Вацлав Kлаус: Нема слободе у Европи, џаба смо вековима ратовали против Турака!

0

Вацлав Kлаус, који је био председник Чешке десет година до 2013.  осудио је ЕУ због њене посвећености идејама које ограничавају слободу оптужујући модерне европске лидере да су слепи.

Говорећи на примању награде Европске слободе у Штокхолму, Kлаус је рекао да је његова земља кроз раздобље комунистичке репресије научила ценити слободу, но да су његови сународници очигледно погрешно веровали да ће та слобода трајати вечно.

„У ових 27 година након пада комунизма, полако смо почели схватати да живимо у свету који је другачији од оног о којем смо сањали.“

„Постало је јасно да недостатак слободе није нужно везан за само један тоталитарни и ауторитативни режим.“

Рекао је да је његова земља, захваљујући водећим идејама Европске Уније, „данас више социјалистичка, контролисана и регулисана, него што је била пре 27 година.“

Захваљујући томе, он сматра да његова земља и остатак Европе иду уназад ка комунистичком уређењу друштва.

Оптужио је ЕУ за поткопавање принципа слободног друштва, кроз промовисање идеја попут „зелене идеологије“, коју је назвао „опасном алтернативом традиционалној социјалистичкој доктрини“.

Kлаус је критиковао европске квази-интелектуалце и „идеологију људских права“, коју је назвао „револуционарном негацијом грађанских права“, као и  покушаје поткопавања концепта суверених националних држава.

Такође  је критиковао и европске лидере због „забијања главе у песак“ који нису у стању да схвате праве намере ЕУ.

„Они наизглед верују да је ЕУ заједница народа која гарантује мир… Они наизглед верују да је ЕУ конгломерат земаља где су ‘сви једнаки’ – у орвеловском смислу.“

„Истина је веома далеко од ове пропагандистичке шеме, ЕУ нема праву демократију, већ само слаб заједнички идентитет, као и  растућу тенденцију да се централизује доношење одлука“.

Вацлав Клаус је постао познати еуроскептик, држећи многе говоре против ЕУ током председничког мандата као и након председниковања.

Претходно ове године, он је оптужио Европу за  мигранатску кризу називајући је најгором кризом од Другог светског рата, а као кривце је означи високе представнике ЕУ.

„Ратови против Турака су део историје средње и источе Европе као и Балкана, трајали су  вековима“, рекао је Клаус. „У том контексту, садашњи планови за насељавања муслимана у Европи, чији је главни организатор Брисел, су потпуно апсурдни и нелогични.“

Breitbart

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*