Вартоломеј у Загребу: Почаст жртвама; Зуроф: Србија би погрешила ако би ћутала

0

”Мученици јасеновачки представљају у историји наше православне цркве важну и посебну категорију као жртве нацистичког режима и мрачног доба човечанства које је немогуће заборавити”, рекао је у Загребу цариградски патријарх Вартоломеј, отварајући симпозијум о холокаусту.
Нико од хрватских политичара није дочекао Вартоломеја чија се посета оцењује историјском, а на симпозијуму ”Новомученици: Перспектива II” учествовали су бројни научници, теолози, међу којима и Ефраим Зуроф, директор Центра Симон Визентал.

”Србија би погрешила ако би ћутала на обнову усташке иконографије и покушаје ублажавања тог раздобља. Исто тако и Европска унија мора да говори и да осуди такве поступке”, рекао је Зуроф.

На скупу је био и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, кога је хрватска штампа дочекала речима ”Вучићев министар за Хрватску”.

Патријарха Вартоломеја у Загребу је дочекао патријарх Иринеј и загребачко-љубљански митрополит Порфирије, који је добродошлицу зажелео у ”чувеном граду Загребу”.

”Радујемо се и веселимо што вас овде видимо, први пута у историји Хрватске, а надамо се и не последњи. Из Загреба, главног града ове земље где су велике духовне и културне вредности кроз векове, на истом простору напајале колико хрватски, толико и овдашњи српски народ, шаљемо вам сви поздраве”, рекао је Порфирије и нагласио да сви Вартоломеја, па и патријарх Иринеј сматрају ”анђелом мира у савременом свету”.

Вартоломдеј је на скупу у пшравославној гимназији одржао запажени говор рекавши да су Јасеновачки новомученици једнако вредни као и првомученици које Црква приноси Богу да живе вечно. ”Тек када научимо поштовати туђа страдања, научили смо нешто из властитих. Треба бити свестан признавања сваке недужне жртве, без обзира на њезину вјерску, националну припадност, на спол и расу.

Тек када успемо разумети туђа страдања знак је да смо нешто научили и од властитих”. Скуп је отворио епископ Пакрачко-славонски јован речима да онај ко у јасеновцу не научи да поштује сваку жртву, не поштује ни Јасеновац. ”У данашњем располућеном и зараћеном свету сваки је човек вредан пажње и у њемју треба препознати свог брата”, нагласио је епископ Јован.

Посебно је било запажено излагање Ефраима Зурофа, кога у Хрватској, посебно када је реч о одлазећој власти, сматрају готово непријатељем. Рекао је да је након Другог светског рата искована синтагма ”никад више”, али да су се злочини понављали од Бијафре до Камбоџе и Руанде. ”Без процесуирања злочинаца нема ни мира, давање правде жртвама служи да победи истина”.

Очекује се да ће патријарх Вартоломеј током дводневног боравка у Хрватској разговарати и са представницима Католичке цркве, пре свега о кардиналу Алојзију Степинцу.

Могућа посета папе Фрање Србији није се помињала, а Вартоломеј и српски партијарх Иринеј служе литургију у Јасеновцу за обележавање 75. годишњице страдања Срба, Јевреја, Рома у том злогласном усташком затвору.

ПРИПАДАЈУ СВИМА

”Ми верујемо да мученици не припадају ниједом народу, већ припадају свима. Мученици су људи који надилазе време и простор. Лако је и једноставно поштовати само своје мученике и оптуживати друге. Треба поштивати мученике и из других народа и вера, јер мученици су Божји људи”, рекао је за ”Новости” митрополит Порфирије.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*