Вашингтон би ушао у сајбер-рат са Русијом, али није сигуран како би прошао

0

ПРЕДСЕДНИК Сједињених Држава Барак Обама утврдио је услове под којима Вашингтон може применити сајбер-оружје реагујући на покушаје руских хакера да утичу на процесе у САД.

        Како је објавио The New York Times, који се позвао на „сопствене изворе“ у врху америчке власти, Обама неефикасно коришћење сајбер-оружја сматра већим злом него ли његово некоришћење.

        Зато Обама – тврди исти лист – може донети одговарајућу одлуку само уз придржавање принципа „ескалационе доминације“ САД. А пошто није био сигуран да ће бити обезбеђена, „неке предлагане варијанте је одбацио као неефикасне, а друге – као исувише рискантне.

        The New York Times је овоме придодао: „Да је била нађена боља варијанта, председник би већ дејствовао“.

        Па прецизирао: Вашингтон жели гаранције да би конфликт могао прекинути „под својим условима“, али оно чиме САД сада располажу не даје стопроцентну увереност да би Сједињене Државе на крају више добиле него што би изгубиле.

        Њујоршки лист открива да је један од могућих одговора – који је разматран – било и то да Национална обавештајна служба САД, CIA, NSA и Пентагон блокирају „тајне рачуне“ поверљивих људи државног врха Русије у банкама Европе и Азије или да забране улазак у САД главним фигурама из Главне обавештајне управе руског Генералштаба.

        Наводно је разматрана и могућност разоткривања „веза Владимира Путина са олигарсима“, али се и од тога одустало јер је процењено да то тешко да би Русе шокирало.

        Све ово – директно и индиректно – сведочи да Вашингтон више није сигуран да САД у сајбер-простору имају монопол и доминацију.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*