Вашингтон: Близу смо прекида односа са Москвом због Сирије

Нисмо сасвим прекинули дипломатске односе са Русијом када је реч о Сирији, али смо близу тога јер Москва још није учинила оно што се од ње очекује

0

Русија је позвала САД да одвоје терористе Ал Каиде у Сирији од умерених побуњеника како би се успоставило одрживо примирје.

Русија је тако одговорила на позиве америчких званичника за окончањем напада на Алепо.

С друге стране, САД тврде да Русија још није предузела кораке да заустави сукобе у Сирији.

Портпарол Стејт департмента Марк Танер рекао је да САД нису испуниле претњу о прекиду дипломатских односа с Русијом када је реч о Сирији, али да су близу тога „јер Москва још није учинила оно што се од ње очекује“.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је државном секретару САД Џону Керију да је огранак Ал Каиде у Сирији (Џабхат Фахт ал Шам) више пута прекршио примирје.

Лавров је рекао Керију у телефонском разговору да су терористи такође ометали испоруку хуманитарне помоћи.

Терористи су искористили примирје да се прегрупишу, а многе побуњеничке групе су се успешно спојиле с њима, упркос обећању САД да ће их раздвојити, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Лавров је изјавио раније данас за Би-Би-Си да САД да покушавају да поштеде џихадистичку групу у Сирији, у случају ако им затреба за свргавање сиријског председника Башара ел Асада.

Према његовим речима, САД су прекршиле обећање и нису одвојили Џабхат Фахт ал Шам (некадашњи ал-Нусра фронт) и друге екстремистичке групе од умерених побуњеника у Сирији.

„Они још нису у стању или не желе да то учине. Верујемо да је план да се поштеди ал-Нусра фронт“, казао је шеф руске дипломатије.

Портпарол Стејт департмента Марк Танер рекао је да САД нису испуниле претњу да ће окончати дипломатске разговоре са Москвом о окончању рата у Сирији и формирати антитерористичку алијансу против Исламске државе и Ал Каиде.

Танер је потврдио да је амерички државни секретар Џон Кери разговарао са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом док се враћао са сахране бившег председника Израела Шимона Переса.

„Нисмо сасвим прекинули дипломатске односе са Русијом када је реч о Сирији, али смо близу тога јер Москва још није учинила оно што се од ње очекује“, рекао је Танер и додао да се разговори САД и Русије настављају.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*