Вашингтон: Митинг десничара и контрапротести

0

У Вашингтону се, уз појачано присуство полиције, данас одржава митинг ултрадесничара који се залажу за супериорност беле расе, на годишњицу расног насиља у граду Шарлотсвилу, у Вирџинији, а верује се да ће их бројчано надмашити окупљени на контрапротесту.

АП преноси да је група од 30 белих националиста кренула ка Белој кући, а од неколико стотина учесника контрапротеста раздваја их полиција.

Учесници контрапротеста крећу се у истом смеру и током пута добацују ултрадесничарима који су се упутили ка парку Лафајт, испред Беле куће.

Протест националиста, под називом „Ујединимо десницу 2“ требало би ускоро да почне.

У близини ће бити одржано и неколико контра-протеста, преноси Глас Америке.

Америчке влсти најавиле су да ће ангажовати велики број полицајаца како би две стране остале раздвојене и тако избегле уличне сукобе који су прошле године избили у центру Шарлотсвила.

Тада је у том граду погинула једна жена када је учесник митинга ултрадесничара улетео аутомобилом на контрамитинг.

У то време, председник Доналд Трамп рекао је да има „веома финих људи“ на обе стране, што је изазвале бројне оштре критике због изједначавања ултрадесничарских протеста, у којима су учествовали неонацисти и припадници Kју Kлукс Kлана са контра-демонстрантима.

У америчком граду Шарлотсвилу раније данас обележена је годишњица насилних протеста мирним шетњама и другим догађајима, али је полиција имала веома напету расправу са окупљеним демонстрантима због великог броја присутних полицајаца.

„Зашто сте обучени у опрему за сузбијање протеста? Овде нема немира“, рекао је један од активиста полицајцима, преноси АП.

Трамп је јуче изјавио да осуђује све врсте расизма и насиље и позвао грађане на уједињење.

Он је на Твитеру написао да су се немири у Шарлотсвилу довели до бесмислене смрти и поделе.

„Морамо да се ујединимо као нација. Осуђујем сваку врсту расизма и насиља. Мир свим Американцима!“, написао је Трамп, преноси Ројтерс.

Прошле године, Трамп је био критикован јер је после нереда у Шарлотсвилу, у којима је убијена једна учесница протеста против расизма, окривио обе стране за насиље.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*