Вашингтон пост: Емирати су ХАKОВАЛИ МЕДИЈЕ KАТАРА

0

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) организовали су хакерски напад на медијске сајтове Владе Kатара, наместивши лажан чланак који је искоришћен као изговор за прекид односа групе арапских земаља с Kатаром и изолацију те мале земље, пише Вашингтон пост.

Вашингтон пост се позвао на изјаве неименованих званичника америчке обавештајне службе којима су чланови Владе УАЕ 23. маја рекли за план. Прича се наредног дана појавила на сајту новинске агенције Kатара KНА с наводним цитатом изјаве емира Kатара, шеика Тамима Бин Хамад ел Танија у којем је хвалио Иран и навео да Kатар има добре везе са Израелом.

Сличне инсцениране изјаве појавиле су се на твитер налогу те новинске агенције.
Kатарска новинска агенција KНА је убрзо саопштила да је хакована и уклонила чланак, међутим Саудијска Арабија, УАЕ, Бахреин и Египат су блокирали катарске медије и касније прекинули дипломатске и све друге везе с Kатаром.

У саопшењу Амбасаде Уједињених Арапских Емирата у Вашингтону међутим пише да су наводи америчког листа „лажни“ и да УАЕ „немају никакву улогу“ у хаковању које се помиње.

Kатарска криза може да угрози борбу коалиције предвођене САД против екстремистичке групе Исламска држава пошто су сви учесници амерички партнери и припадници коалиције.

У Kатару се налази више од 10.000 америчких војника и регионално седише америчке Централне команде, док се у Бахреину налази америчка Пета флота.

АП наводи да председник САД Доналд Трамп снажно подржава Саудијску Арабију и УАЕ у спору, а тиме и њихове наводе да Доха подржава екстремисте Исламске државе и дестабилизује снаге на Блиском истоку.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон недавно је имао дипломатску турнеју у земљама Персијског залива, али је завршио посету без видљивих знакова решења кризе.

Министар: УАЕ нису одговорни за хаковање

Уједињени Арапски Емирати нису одговорни за хаковање катарских вебсајтова што је подстакло избијање кризе у односима са Дохом, изјавио је данас министар спољних послова Анвар Гаргаш.

Обраћајући се учесницима једног форума у Лондону, он је рекао да УАЕ не би тражиле од компанија да бирају да ли ће пословати са УАЕ или Kатаром, како би криза постала још дубља.

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*