Вашингтон пост: Kурц победио на контроли избеглица и медија

0

Светски медији коментаришу победу аустријске Народне партије. Већина је сагласна да су Аустријанци изабрали заправо премијера Себастијана Kурца, који је своју кампању базирао на скептицизму према избеглицама

Према писању „Вашингтон поста“, Аустрија се нагло окренула у десно на изборима где је победило питање миграције. Онај амерички лист пише даље да је већ изгледно да ће Себастијан Kурц формирати Владу Аустрије са националистичком партијом (ФПО), која има још јаче десничарско упориште.

„Две године након што је Аустрија била међу најплеменитијим нацијама у Европи по питању прихватања избеглица које су бежале масовно широм континента, резултати избора су открили колико је „кисело“ било јавно расположење по овом питању“, пише „Вашингтон пост“. „Стотине хиљада људи који су бежали од рата, угњетавања и сиромаштва остало је у земљи и тражило заштиту.“

Овај лист даље пише да би главна порука избора могла да буде потреба за јачањем граничне контроле, смањивање ограничења за избеглице, али и смањивање погодности за новинаре.

Мађари се радују
„Њујорк тајмс“ преноси извештај „Ројтерса“ из Луксембурга у коме се наводи да је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто чести Себастијану Kурцу за победу на парламентарним изборима, поздрављајући његов став о миграцији, који је сада много ближе мађарском ставу о миграцији. Сијарто га је назвао и личним пријатељем и наглавио да је странка Себастијана Kурца његова „сестринска странка“.

Додао је и да очекује да ће са другим државама ЕУ радити на „заштити од миграције“. Међу њима је навео и Пољску, Словачку и Чешку.

Kоцкарски потез
Дневник суседне Немачке, „Шпигл“, као један од првих коментара на вероватну победу партије десног центра у Аустрији, износи да „оно што је сигурно јесте да више од половине свих Аустријанаца који имају право гласа, одлучује да бира неку од десничарских конзервативних странака“.

Новинар и репортер „Шпигла“ Волтер Мајор неколико дана пре избора назива Kурца аустријским коцкарем и наводи пример када је Kурц дошао у штаб УН у САД. Он је тада, даље пише репортер, започео свој говор са речима: „Даме и господо, свет се никада није осећао несигурније, барем у мом животу“. Даље је наставио да коментарише кризу са Северном Kорејом, уводећи Аустрију као битног „играча“ на пољу међународне политике.

Екстремни десничари
Руски „Спутњик“ бавио се и веротаним уласком у власт националистичке странке ФПО, којој се спочитава да има екстремна становишта удесно. „Спутњикови“ саговорници поредили су две десничарске странке ФПО у Аустрији и АФД, немачку странку која је на протеклим парламентарним изборима ушла у парламент Немачке, први пут од 1945. године.

„Аустријски и немачки десничари имају веома различите позиције у својим земљама. Аустријски ФПО је постао мејнстрим странка, док је немачки АФД више на маргини“, пише „Спутњик“. „Обе земље имају јаке десничарске странке, а њима дају глас грађани који одбијају даље учешће у власти хришћанских демократа и социјалдемократа.“

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*