Vašington preko Vartolomeja cepa pravoslavlje i daje autokefalnost ukrajinskim raskolnicima

0

UPRKOS upozorenjima da to ne čini jer će izazvati veliki raskol u svetskom pravoslavlju – Carigradka patrijaršija krenula je putem koji je polovinom 11- veka pocepao hrišćanstvo na istočno i zapadno.

Zamišljajući sebe pravoslavnim papom, a imajući podršku i diktat Vašingtona iza leđa, carigradski patrijarh Vartolomej stao je na put bez povratka. Bar za njega lično.

Naveo je Sinod Carigradske patrijaršije da skine anatemu sa poglavara dve rakolničke crkve u Ukrajini – Filareta, koji je poslednjih godina na čelu „Kijevske patrijaršije“, i sa Makarija koji je na čelu „Ukrajinske autokefalne crkve“

I da istovremeno objavi da će „Kijevsku mitropoliju vratiti pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije“.

Ovo je samo prvi potez u priznavanju ukrajinskih raskolnika za autokefalnu crkvu pod okriljem Carigradske patrijaršije.

Umislio da je pravoslavni papa – Vartolomej

Imajući ovo u vidu, ukrajinski predsednik Petar Porošenko je izjavio da je Carigradska patrijaršija donela i formalnu odluku (iako je još nije obznanila) o „autokefalnosti Ukrajinske crkve“.

Još je dodao: „Pred nama je sabor ujedinjenja, a potom će izabrani poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve iz carigrada dobiti tomos kojim se ona priznaje. Ovo nije samo crkveno pitanje. Ovo je i pitanje naše državne bezbednosti i cele svetske geopolitike. Tomos će označiti pad Trećeg Rima i pretenzija Moskve na svetsko gospodstvo. Sama autokefalnost će biti deo naše proevropske i proukrajinske strategije“.

Forme radi, dodao je da u Ukrajini neće biti „državne crkve“ i da će vlast poštovati prava onih koji odluče da ostanu u „crkvenoj strukturi koja ostane u jedinstvu sa Ruskom pravoslavnom crkvom“.

Naglasio je da će država zaštititi one sveštenike i vernike Ukrajinskep ravoslavne crkve-Moskovske patrijaršije koji odluče da „pređu u Ukrajinsku crkvu“.

Porošenko je objavio da je formiranje „nove strukture“ podržala i „grupa velikodostojnika UPC-MP“.

On, evo, klikće, ali će se brzo otrezniti ako njegova „Ukrajinska crkva“ ostane mitropolija potčinjena Carigradskoj patrijaršiji.

Aleksandar Volkov

Ruska pravoslavna crkva je na sve ovo, naravno, odreagovala.

Portparol patrijarha Moskovskog i cele Rusi – Aleksandar Volkov – saopštio je:

„To je legalizacija raskola. Sinod Carigrad je to učinio  skidanjem anateme Moskovske patrijaršije (sa Filareta i makarija), što će imati nepopravljive posledice po pravoslavlje. Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno narušio jedinstvo svetskog pravoslavlja!“

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*