Вашингтон притиска Хрватску због блокаде

  0

  Хрватски премијер Андреј Пленковић у Пазину је, у уторак увече, коментарисао прес конференцију српског премијера Александра Вучића, у којој се обрушио на Хрватску због блокаде једног од поглавља у преговорима с ЕУ, а осврнуо се и на свој разговор с америчким потпредседником Џоом Бајденом.

  – Нисам слушао конференцију, само сам кратко обавештен да ју је Вучић, председник владе Србије, одржао. Дакле, ствари су врло јасне и транспарентне, Србија је у процесу приступних преговора, постоји низ поглавља, критеријума које треба испунити; сматрам како је Србија на путу да то испуни. У том контексту одређена су поглавља за која је Хрватска дала сагласност да се данас отворе, а у погледу питања поглавља о култури и образовању, Хрватска је задржала резерве због одређених аспеката о образовању мањина и школским уџбеницима – рекао је Пленковић.

  На новинарску молбу да потврди да ли се чуо с америчким потпредседником Џоом Бајденом, о чему је Вучић у свом обраћању такође говорио, Пленковић је одговорио како је то тачноо.

  – Послеподне сам разговарао с потпредседником Бајденом о ширем контексту питања ситуације на југоистоку Европе, важној улози Хрватске као чланице НАТО и ЕУ, која својим искуством може помоћи нашим суседима на том путу и, наравно, искористио сам прилику да му захвалим на квалитетној сарадњи коју је он у својем осмогодишњем мандату имао с Хрватском, коју је и посетио. Још једном смо утврдили врло квалитетне односе и нашу конструктивну улогу према земљама југоистока Европе, које су за нас приоритет, па кад је и контекст проширења Европске уније. То је процес који држимо увек високо на дневном реду, и где ћемо помоћи нашим суседима да испуне нужне критеријуме – рекао је Пленковић.

  Новинари су га питали је ли било речи и о хрватској блокади преговора.

  – Било је врло начелно говора, не о блокади, него о ономе што сам рекао, о процесу приступних преговора, и како да у том целом контексту Хрватска буде од помоћи суседима – рекао је Пленковић, а преноси „Јутарњи лист“.

  Разговор Бајдена и Пленковића изазвао је велику пажњу и међу страним дипломатама, акредитованим у Загребу.

  – Очекивали смо да ће сада Хрватска бити кооперативнија и показати добру вољу за отварање поглавља 26. Искрено, зачудила ме ова одлука која је на трагу бивше администрације – рекао је за Јутарњи високи дипломата једне земље чланице ЕУ.

  За подсетити је да је америчка администрација слично реаговала и приликом словеначке блокаде Хрватске, која је увелико отклоњена кад је Вашингтон упозорио словеначке политичаре како је време да се нађе решење за гранични спор.

   

   

  Јутарњи лист

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *