Вашингтон због ситуације у Македонији сумња да је Трамп „Путинов агент”

0

АМЕРИКАНЦИ – ДА БИ ПРИКРИЛИ СВОЈУ ОБОЈЕНУ РЕВОЛУЦИЈУ У МАКЕДОНИЈИ – УДАРИЛИ НА РУСИЈУ И СРБИЈУ

  • Србији преко Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) пласирана тврдња да су активности агената који су деловали из руске амбасаде у Скопљу координисане из центра руске обавештајне службе у Београду и центра руске војне обавештајне агенције у Софији, а да су као обавештајне базе функционисали су и почасни конзулати Русије у Битољу и Охриду
  • Посебно обратите пажњу на тврдњу-конструкцију да је Македмонија током протеклих девет година “пролазила кроз субверзивну пропаганду и обавештајне активности реализоване кроз Амбасаду Руске Федерације”, са указивањем да се то наводи у брифингу који је ове године припремљен за Владимира Атанасовског, директора македонске Управе за безбедност и контраобавештајну службу (УБК), преноси КРИК у анализи, која је данас објављена и у британском Гардијану (The Guardian)
  • ФАКТИ: Заправо, прочитајте још једном конструкцију уграђену у претходну тврдњу. У њој не стоји само да се Русија девет година у Македонији бавила „субверзивном пропагандом” и „обавештајним активностима”, него и да је Владимир Атанасовски, директор македонске Управе за безбедност и контраобавештајну службу (УБК) о томе био обавештен на брифингу који је неко негде ове године за њега одржао! Дакле: није главни македонски контраобавештајац некоме (и јавности) то открио него је то НЕКО ДРУГИ њему открио! Ово је за антиГиниса!
  • ФАКТИ: У суштини, ови су се сами запетљали у намери да запетљају између Русије и Македоније и Србије и Македоније. Дошли су и до бедастоће да је еврофанатични Београд, који је пред Бриселом мањи од маковог зрна, покушавао да омете непостојеће евроинтеграције Македоније. И да је то радио, замислите какав генијални трик, преко еврофанатика и НАТО-фанатика Николе Груевског! Аферим! И до ништа мање бедастоће: да је и Москва преко западњака Груевског удаљавала Македонију од Запада. Још једном аферим! А рачунају да ће им неко поверовати у конструкцију уперену против Русије. Јер, ко овакве небулозе ваља – сваку своју реч и тврдњу унапред лишава веродостојности

РУСКИ обавештајци у Македонији раде под контролом руског шпијунског центра у Београду, а руски шпијуни и дипломате готово десет година настоје да ширењем пропаганде и свог утицаја у Македонији спрече улазак ове земље у НАТО и удаље је од Запада, пише данас Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК).

У документима македонских тајних служби до којих су дошли новинари ОЦЦРП-ја, Нова ТВ и КРИК-а, наводи се и да је српска Безбедносно-информативна агенција (БИА) истовремено улагала напоре да на власти у Македонији задржи популисте.

У протеклих девет година, Македонија “пролази кроз субверзивну пропаганду и обавештајне активности реализоване кроз Амбасаду Руске Федерације”, наводи се у брифингу који је ове године припремљен за Владимира Атанасовског, директора македонске Управе за безбедност и контраобавештајну службу (UBK), преноси КРИК у анализи, која је данас објављена и у британском Гардијану (The Guardian).

Како показују документи у које су новинари имали увид, почетак руских операција поклапа се са временом када се Македонија, у покушајима да постане чланица НАТО-а 2008. године, нашла у проблему јер је Грчка ставила вето на њену кандидатуру због спора око употребе имена земље, а као део стратегије Руске Федерације на Балкану, циљ је да се земља (Македонија) изолује од утицаја са Запада”, помоћу “средстава и метода такозване меке моћи”.

„Осим тога, руска спољна политика је у тесној корелацији са енергетском стратегијом чији је циљ контрола стратешких енергетских ресурса кроз партнерство са Балканским земљама”, наводи се у документацији. Крајњи циљ руске стратегије је да постави Македонију “у стање ексклузивне зависности од руске политике”, пише КРИК.

Активности агената који су деловали из руске амбасаде у Скопљу координисане су, како се наводи, из центра руске обавештајне службе у Београду и центра руске војне обавештајне агенције у Софији, а као обавештајне базе функционисали су и почасни конзулати Русије у Битољу и Охриду. Као учесници означени су и локални представници руске новинске агенције ТАСС и представници “Россотрудничества” – владине агенције за хуманитарну помоћ.

Руски агенти радили су на регрутацији припадника македонске војске и Министарства унутрашњих послова, а покушали су да утичу на македонске медије како би ширили “информације и дезинформације” у знак подршке руским политичким циљевима.

КРИК пише да је у Македонији Русија подржавала популистичку власт и да је Кремљ био гласан поборник ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, а да је осим руске подршке, партија Груевског од недавно добила подршку и десничарских америчких медија и конгресмена који су јавно рекли да његове противнике финансира Џорџ Сорош.

Наводи из обавештајних докумената не односе се само на руски утицај, пише КРИК, већ садрже и транскрипте прислушкиваних телефонских разговора и других података из истраге који показују напор српске БИА-е да подржи популисте у Македонији.

Македонска контраобавештајна служба је од 2015. пратила оперативца БИА-е и саветника српске амбасаде у Скопљу Горана Живаљевиц́а јер је наводно радио на томе да омете европске интеграције Македоније, пише у документима.

Документи, како се наводи, показују и да је Живаљевиц́ давао упутства и често се састајао са председником Демократске партије Срба у Македонији Иваном Стоилковићем.

Стоилковић је, с друге стране, одржавао контакте са руским дипломатама и дописником агенције ТАСС у Скопљу, пише у једном од докумената, али се не наводе детаљи тих контаката, преноси КРИК.

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*