Васкршња посланица патријарха Иринеја: ЗАУСТАВИМО ПУТ СМРТИ И ПРОПАСТИ

0

Нека са овим празником Васкрса васкрсне и Србија, и васцели српски род, поручио је патријарх Иринеј и од Бога пожелео да људи који воде и чувају државу буду надахнути духом Васкрсења и духом вере у победу добра над злом.

„Васкрсли Господ, Победитељ смрти и Животодавац, дарује свако добро а овоме народу, што ће рећи свему роду хришћанском и православном, и свим људима добре воље, да би сви заједно предокусили радост будућег века, радост васкрсења и вечнога живота“, навео је патријарх у Васкршној посланици.

Живимо у времену када се зло покушава прогласити добром, а добро злом, а грех нечим модерним и прихватљивим, поручио је и указао да се омладини уместо примера врлине и честитости нуде идоли и антихероји, непослушност родитељима и одбацивање сваког ауторитета.

Патријарх је такође указао на велику одговорност Цркве, али и свих просветних институција, јер, како је рекао, треба помоћи омладини да пронађе пут аутентичног живота и васкрсења.

Поручио је да са тугом и болом у срцу морамо рећи да данашњи свет не иде путем васкрсења већ више путем смрти и безнађа.

„Kада то кажемо, имамо на уму податак да и у Србији сваке године умире по један велики град због смртности много веће него што је рађање. Тај податак је разлог за плач и ридање, али и аларм за узбуну. Мора се нешто учинити да се тај пут смрти заустави“, навео је патријарх у Посланици достављеној медијима.

Говорећи о чедоморству, први међу једнакима је истакао да тога има свагда и свугде, па и у нашем народу, те да је то смртни грех који вапије небу.

Патријарх је позвао да престано да убијамо своју сопствену децу у утроби, јер и она имају право на живот и на васкрсење.

Питамо се, казао је, где су вајни „борци за људска права“ да заштите најслабије, а то су још нерођена деца у утроби својих мајки.

„Изиђимо, браћо и сестре, из земље греха и смрти…“, поручио је и додао да ће нас Бог благословити сваким благословом духовним.

„Нека радосни плач новорођене деце нађача беспомоћне крике смрти! Нека Србија – и сав свет – поново постане велика Kолевка! Вратимо се вери у живот, вратимо се Васкрсењу“, позвао је патријарх.

Позвао је да се радујемо са радоснима и тугујмо са онима који тугују, носећи бремена једни других, јер ћемо тако испунити закон Христов.

„Данашњи свет је увелико прихватио другу философију, философију широког пута који води у пропаст. Хришћанске врлине покушавају се заменити привидним хуманизмом и лажном духовношћу Далеког Истока. Све лажне религије и парарелигије, философије и лажне философије, идеологије и модерне митологије и саме робују смрти и људска бића осуђују на смрт уколико верују да је човек ‘биће за смрт’, а не биће за живот вечни, поготову пак уколико подстичу људе на убиства и самоубиства, тренутна у рату и у крвавим ‘мирнодопским’ обрачунима…“, навео је патријарх.

Поучавајмо децу, учи даље патријарх, да буду слична јеванђелском младићу који је питао Господа: „Шта да радим да бих задобио живот вечни?“ А тај младић је од Христа добио одговор: „Држи заповести!“

Ето пута спасења, ето васкрсења!

Све оне који су се из неког разлога одвојили од једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве, патријарх је позвао да се врате у њено окриље.

„Страшан је грех раскола и јереси“, оценио је патријарх и позвао да опростимо једни другима ради Васкрсења и поново постанимо браћа у светој Цркви, јединој Лађи спасења!

„Васкршњим поздравом поздрављамо сву нашу духовну децу у Отаџбини и расејању и молимо се да Васкрсли Господ свима дарује радост Васкрсења. Посебно поздрављамо наш народ на распетом Kосову и Метохији, неодвојивом делу Србије, чије светиње су чувари не само српскога Православља него и хришћанства у Европи“. навео је.

Kосово је, истакао је, било и остаће наше јер, како каже, Бог није у сили него у правди и моћан је да нам врати оно што нам се на силу покушава одузети.

„Нека са овим празником Васкрса васкрсне и Србија, и васцели српски род, како су говорили наши народни песници“, каже патријарх честитајући Васкрс традиционалним поздравом – Христос васкрсе.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*