ВАТИКАН МИНИРАО ИСТРАГУ О СТЕПИНЦУ: Хрвати чине све да НДХ кардинала начине свецем

0

Због опструкција Ватикана српска страна ће данас и сутра у Риму затражити да се настави рад Мешовите православно-католичке комисије која би требало да расветли улогу викара Алојзија Степинца током Другог светског рата.


Како сазнаје „Блиц“, истраживање о животу и делу контроверзног католичког надбискупа је тек на почетку иако би данас и сутра Мешовита комисија требало да има последњи састанак у престоници Италије. Разлог за то су бројне административне препреке са којима су се српски историчари суочили у ватиканском архиву.

– Један од обећаних услова приликом оснивања комисије био је доступност ватиканским документима. Међутим, дешавало се да архив не ради из непознатих разлога, а и када је био отворен, нашим истражитељима је администрација често онемогућавала приступ каталогу и ватиканској грађи. Зато је после годину дана истраживање и даље у почетној фази – каже извор „Блица”.

Подсећања ради, још крајем априла делегација СПЦ је оштро негодовала зато што представник Свете столице Бернард Ардуро онемогућава српским истражитељима приступ архиву Ватикана. Проблем је, како сазнајемо, и то што се у седишту Римокатоличке цркве налазе само брошуре и литература заснована на истраживању улоге Степинца крајем шездесетих година 20. века.
– Створено је једнострано, ишчашено, ваннаучно мишљење на основу истраживања хрватског теолога Јураја Батеље, који је у три тома приказао Степинца само као забринутог, заштитника, трудбеника… А наша изворна документа се одбацују као комунистички фалсификат. Једно је монтирани процес, а друго аргументи засновани на чињеницама. Хрвати покушавају да фанатизовањем масе кроз медије створе лажну слику прошлости, а то укида будућност. Чак и ако комисија након састанка у Риму престане са радом, истраживање о Степинцу ће бити настављено јер се ради о контроверзној личности – објашњава наш извор.

На дводневном састанку Мешовите комисије у Риму српску страну представљаће митрополити Порфирије и Амфилохије, епископ бачки Иринеј и епископ Јован. Ова комисија је досад заседала пет пута, а након скупа у априлу хрватски медији су се практично утркивали ко ће пре прогласити Степинца свецем. Без обзира на то шта ће комисија одлучити у Риму, поступак канонизације Степинца је у искључивој надлежности папе Фрање.

Зуроф: Степинац не може бити светац

Против канонизације Степинца устао је и директор Центра „Симон Визентал” Ефраим Зуроф познат као последњи ловац на нацисте.

– Степинац не може бити светац. Особа која је подржавала усташе, поздравила усташки режим, која је била свештеник Анти Павелићу, лидеру усташког режима и масовном убици, не заслужује почасти. Очигледно је да је његов случај компликованији због неких добрих ствари које је чинио после рата. Међутим, свако ко је подржавао усташе не може бити херој и не заслужује споменик – каже Зуроф.

Крај комисије – истина на јесен

Уколико Мешовита комисија одлучи да престане са радом у Риму, српска делегација ће резултате свог истраживања објавити на јесен. „Наставићемо да се боримо за истину, па ћемо резултате истраживања о Степинцу приказати у научним часописима“, каже наш извор.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*