Вебер: Западни Балкан никад није био приоритет ЕУ

0

Западни Балкан никада није био приоритет Европске уније, у поређењу са другим проблемима са којима се Унија суочавала, оценио је Бодо Вебер из Савета за демократизацију.

Вебер је у разговору за портал Еуропеан Wестерн Балканс рекао да је Европска унија „на аутопилоту“ кад је реч о проширењу.

Наводећи да већ деценију упозорава на руски утицај у региону, он каже да су САД пре десетак година препустиле Европској унији лидерство на Балкану, да се, међутим, Запад „није показао“, те да је тај вакуум искористила Русија.

То је, наводи, постало евидентно када је Москва почела да подржава једног човека који је први идентификовао и експлоатисао тај „вакуум“ у лидерству – председника Републике Српске Милорада Додика.

Вебер каже и да ће ЕУ моћи да се успротиви руском утицају уколико развије политичку вољу и стратегију.

Наводи и да руски утицај на Западном Балкану није толико значајан кад је реч о економији, будући да је, примера ради, трговинска размена Србије и Русије маргинална у поређењу са разменом Србије и ЕУ.

Русија, дакле, не може много да понуди у материјалном смислу, али зато може у идеолошком, наводи Вебер.

Kад је реч о односу администрације новог америчког председника Доналда Трампа према Балкану, Вебер каже да се још не зна каква ће бити америчка политика према региону, али да се не зна како ће изгледати политика ни према ЕУ, Русији или НАТО.

„Мислим да ће се америчка политика подршке ЕУ на Западном Балкану мање више наставити и стабилизовати у будућности“, каже Вебер.

Говорећи о улози Немачке на Западном Балкану и Берлинском процесу, Вебер каже да је током тог процеса направљен помак у сарадњи међу премијерима, владама, али да су резултати ограничени у поређењу са оним што је планирано.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*